default-logo

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa Zupa z suszonych borowików, idealna na zimową porę. Z ziemniakami i marchewką, zabielana śmietanką. Doprawiłam ją świeżym rozmarynem i dodałam trochę białego wina dla „podkręcenia” smaku. Wino wygotowałam, ale jeśli nie chcecie go dodawać można je pominąć. Do zupy przygotowałam domowy bulion z kości indyka oraz warzyw, sprawdzis się też jarzynowy jeśli zupa ma być wegetariańska. Pamiętajcie aby wcześniej namoczyć suszone grzyby. 0

24 4.42

Zupa borowikowa

Zupa grzybowa z suszonych borowików

  • Potrawy tradycyjne
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Grzyby
  • Borowiki
  • Wegetariańskie
  • Wigilia i Święta

Można podawać z makaronem – łazankami lub grzankami np. z kozim serem i rozmarynem.

Składniki

4 porcje
  • 20 – 30 g suszonych borowików
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (można pominąć)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • kilka listków świeżego rozmarynu lub ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)

Przygotowanie

  • Suszone borowiki zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc lub na kilka godzin do namoczenia. Po namoczeniu większe kawałki grzybów pokroić na mniejsze kawałeczki.
  • W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie zwiększyć ogień, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz gorący bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości składników.
  • Odstawić z ognia i wlać śmietankę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki oraz grzankami lub łazankami.

Propozycja podania

natka pietruszki / makaron łazanki / grzanki z kozim serem i rozmarynem

Grzanki z kozim serem i rozmarynem
  • bagietka
  • czosnek
  • oliwa extra vergine
  • ser kozi w roladce
  • świeży rozmaryn
Bagietkę pokroić ukośnie na plasterki. Piekarnik nagrzać z funkcją grilla lub górną grzałkę na 220 stopni C. Bagietkę posmarować przeciśniętym przez praskę i posolonym czosnkiem, skropić oliwą, ułożyć plasterki sera koziego oraz kawałeczek rozmarynu. Piec na blaszce przez ok. 3 minuty lub aż brzegi grzanek będą zrumienione.
  • Zupa borowikowa Zupa borowikowa
About the Author

Leave a Reply

*