Rozgrzewająca zupa wspaniała na zimowe dni z groszkiem mini który udało mi się kupić w Lidlu oraz grzankami czosnkowymi.
Zapraszam i polecam.
Ziemniaczany krem z groszkiem mini.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 jasnej części pora
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 700 ml bulionu drobiowego
- 100 g groszku konserwowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 – 4 plasterki imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie zupy:
- Cebulę posiekać a pora pokroić w pół plasterki.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę i pora.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany imbir i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
- Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania wrzucić połowę groszku i chwilę gotować.
- Następnie zupę zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i płatkami chili bez pestek.
Podałam z resztą groszku oraz grzankami czosnkowymi.
Smacznego.
Przepis własny.