Dostałam taką świeżą, młodą, pachnącą dymkę i żal było jej od razu nie przerobić.
Pomysł padł na zupę i powiem Wam że to jeden z lepszych pomysłów.
Zupa jest aromatyczna, delikatna a z brokułem smakuje idealnie, polecam.
Zielona zupa.
Składniki:
- 1 duży pęczek dymki ze szczypiorem
- 4 duże ziemniaki
- garść szpinaku
- sól morska
- pieprz czarny
- 900 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Do podania:
- 1 mały brokuł
- jogurt grecki
Przygotowanie zupy:
- Umyłam i osączyłam szpinak, przesiekałam go ale nie za drobno.
- Umyłam i pokroiłam drobno cebulkę a ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę.
- Na oliwie podsmażyłam dymkę, ziemniaki.
- Smażyłam 3 minuty, dodałam szpinak, zalałam bulionem i zagotowałam.
- Gotowałam 15 minut aż ziemniaki i cebula zmiękła.
- Brokuła ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie al’dente, podzieliłam na różyczki.
- Jak ziemniaki zmiękły zmiksowałam całość na gładki krem.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wcisnęłam przez praskę czosnek.
- Podałam z różyczkami brokuła i kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie |