default-logo

Zielona zupa z dymki z brokułem

Dostałam taką świeżą, młodą, pachnącą dymkę i żal było jej od razu nie przerobić.

Pomysł padł na zupę i powiem Wam że to jeden z lepszych pomysłów.

Zupa jest aromatyczna, delikatna a z brokułem smakuje idealnie, polecam.

Zielona zupa.

Zielona zupa z dymki z brokułem

Zielona zupa z dymki z brokułem

Składniki:

  • 1 duży pęczek dymki ze szczypiorem
  • 4 duże ziemniaki
  • garść szpinaku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Do podania:

  • 1 mały brokuł
  • jogurt grecki

Zielona zupa z dymki z brokułem

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i osączyłam szpinak, przesiekałam go ale nie za drobno.

Zielona zupa z dymki z brokułem

  • Umyłam i pokroiłam drobno cebulkę a ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę.

Zielona zupa z dymki z brokułem

  • Na oliwie podsmażyłam dymkę, ziemniaki.
  • Smażyłam 3 minuty, dodałam szpinak, zalałam bulionem i zagotowałam.
  • Gotowałam 15 minut aż ziemniaki i cebula zmiękła.

Zielona zupa z dymki z brokułem

  • Brokuła ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie al’dente, podzieliłam na różyczki.
  • Jak ziemniaki zmiękły zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wcisnęłam przez praskę czosnek.
  • Podałam z różyczkami brokuła i kleksem jogurtu greckiego.

Zielona zupa z dymki z brokułem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zielona zupa z dymki z brokułem
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*