default-logo

Zakwas na żur – jak go zrobić?

niedziela, 23 kwietnia 2017

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Najlepszy zakwas to taki który sobie sami zrobicie, wiecie wówczas co w nim jest i na bank będzie smaczny.

Robi się go bardzo prosto, chwilę czeka a potem można cieszyć się żurkiem w każdej chwili.

Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek.

Polecam gorąco wypróbować.

Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba.

Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000.

Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas.

Pędziło się ze słoiczkiem i pani nalewała do pełna, teraz robię sama bo już nikt nie sprzedaje w warzywniaku.

Zakwas na żur – jak go zrobić?

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej T 2000
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 4 – 5 listków laurowych
  • 8 – 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszenia ogórków bądź kapusty lub kromka razowego chleba
  • 650 ml wody

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Przygotowanie zakwasu na żurek:

  • Do słoja wsypałam mąkę, dodałam ziele angielskie, listki laurowe, pokrojony na połówki wzdłuż czosnek.
  • Wlałam teraz wodę i sok z ogórków, lub pokruszona kromkę chleba, nakryłam słój gazą i odstawiłam na minimum 5 dni.
  • Codziennie mieszałam drewnianą czystą łyżką.
  • Jak zakwas zaczyna pachnieć kwaśno nadaje się do użycia.
  • Jeśli nie użyję wstawiam do lodówki, albo gotuję żurek.

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Zakwas na żur - jak go zrobić?
Czarna Konecka

Czarna Konecka to prawobrzeżny dopływ Pilicy.

Rzeka zachowuje dużą czystość i bogatą faunę i florę.

Energia tej rzeki wykorzystywana była do poruszania wielu maszyn w Sielpi Wielkiej.

Na zdjęciu Czarna Konecka w Sielpi Wielkiej.

About the Author

Leave a Reply

*