Najlepszy zakwas to taki który sobie sami zrobicie, wiecie wówczas co w nim jest i na bank będzie smaczny.
Robi się go bardzo prosto, chwilę czeka a potem można cieszyć się żurkiem w każdej chwili.
Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek.
Polecam gorąco wypróbować.
Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba.
Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000.
Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas.
Pędziło się ze słoiczkiem i pani nalewała do pełna, teraz robię sama bo już nikt nie sprzedaje w warzywniaku.
Zakwas na żur – jak go zrobić?
Składniki:
- 5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej T 2000
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 4 – 5 listków laurowych
- 8 – 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z kiszenia ogórków bądź kapusty lub kromka razowego chleba
- 650 ml wody
Przygotowanie zakwasu na żurek:
- Do słoja wsypałam mąkę, dodałam ziele angielskie, listki laurowe, pokrojony na połówki wzdłuż czosnek.
- Wlałam teraz wodę i sok z ogórków, lub pokruszona kromkę chleba, nakryłam słój gazą i odstawiłam na minimum 5 dni.
- Codziennie mieszałam drewnianą czystą łyżką.
- Jak zakwas zaczyna pachnieć kwaśno nadaje się do użycia.
- Jeśli nie użyję wstawiam do lodówki, albo gotuję żurek.
Smacznego.
Źródło.
„Podróże małe i duże”
Czarna Konecka |
Czarna Konecka to prawobrzeżny dopływ Pilicy.
Rzeka zachowuje dużą czystość i bogatą faunę i florę.
Energia tej rzeki wykorzystywana była do poruszania wielu maszyn w Sielpi Wielkiej.
Na zdjęciu Czarna Konecka w Sielpi Wielkiej.