default-logo

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

poniedziałek, 18 września 2017

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

Taki miałam pomysł na zupę jakiś czas temu a potem już gotowałam ją częściej.

Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem, z kluseczkami i plantanami.

O plantanach pisałam już wcześniej, poczytajcie.

Zupę gotuje się szybko i szybko znika z talerzy.

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami.

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe plantany
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
  • 1 laska wanilii
  • 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól morska

Kluseczki:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam mleko kokosowe, bulion, obrane i pokrojone na plastry plantany.
  • Wanilię rozkroiłam wzdłuż, wyjęłam pesteczki i razem z laską włożyłam je do garnka.
  • Gotowałam zupę 5 – 10 minut po czym wyjęłam wanilię i zmiksowałam na gładki krem.
  • Z jaj, mąki soli i tymianku utarłam gęste ciasto.
  • Na gotującą zupę łyżką wkładałam porcje ciasta do wyczerpania jego i gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam jeszcze zupę solą jeśli trzeba i podałam gorącą.

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami
„Niebieskie Źródła” – rezerwat przyrody

Wyjątkowa barwa wody Niebieskich Źródeł jest zjawiskiem o charakterze optycznym.

Czysta woda z wapiennych źródeł pochłania promienie czerwone, przepuszcza zaś odbite od dna fale niebieskie i zielone, które możemy obserwować.

Rezerwat można zwiedzać w Tomaszowie Mazowieckim.

About the Author

Leave a Reply

*