Taki miałam pomysł na zupę jakiś czas temu a potem już gotowałam ją częściej.
Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem, z kluseczkami i plantanami.
O plantanach pisałam już wcześniej, poczytajcie.
Zupę gotuje się szybko i szybko znika z talerzy.
Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami.
Składniki:
- 3 duże dojrzałe plantany
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
- 1 laska wanilii
- 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól morska
Kluseczki:
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam mleko kokosowe, bulion, obrane i pokrojone na plastry plantany.
- Wanilię rozkroiłam wzdłuż, wyjęłam pesteczki i razem z laską włożyłam je do garnka.
- Gotowałam zupę 5 – 10 minut po czym wyjęłam wanilię i zmiksowałam na gładki krem.
- Z jaj, mąki soli i tymianku utarłam gęste ciasto.
- Na gotującą zupę łyżką wkładałam porcje ciasta do wyczerpania jego i gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam jeszcze zupę solą jeśli trzeba i podałam gorącą.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
„Niebieskie Źródła” – rezerwat przyrody |
Wyjątkowa barwa wody Niebieskich Źródeł jest zjawiskiem o charakterze optycznym.
Czysta woda z wapiennych źródeł pochłania promienie czerwone, przepuszcza zaś odbite od dna fale niebieskie i zielone, które możemy obserwować.
Rezerwat można zwiedzać w Tomaszowie Mazowieckim.