default-logo

Wspaniały chłodnik z awokado

Wspaniały chłodnik z awokado Zaskoczyła mnie jego aksamitna i kremowa konsystencja. To również dzięki niemu coraz częściej przekonuję się do chłodników. Ten jest idealny i nic nie zmieniłam w oryginalnym przepisie. Polecam go nie tylko w gorące dni. Dobrze smakuje z opieczonym w tosterze chlebem ciabatta, skropionym oliwą, z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Do kremu można też przygotować salsę pomidorową (obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę i wymieszane z oliwą oraz posiekaną cebulką i/lub czosnkiem). Chłodnik można też przed podaniem skropić oliwą z awokado. Zapraszam na wykwintny i smakowity krem z awokado. 0

11 4.18

Wspaniały chłodnik z awokado

Podawany z salsą pomidorową

  • Chłodniki
  • Awokado
  • Przepisy fit
dymka

Bardzo kremowy, wykwintny i przepyszny!

Składniki

2 porcje
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 dymki (młode cebule ze szczypiorkiem)
  • 1/2 litra wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • 100 ml płynnej śmietanki 12% w kartoniku
Salsa pomidorowa z kolendrą:
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/2 młodej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kawałek papryczki chilli
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Chłodnik z awokado: Na oliwie zeszklić posiekaną dymkę, wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać sos rybny i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić.
  • Do kielicha blendera włożyć obrane awokado, wlać sok z limonki i ostudzony bulion. Zmiksować na idealnie gładki krem, pod koniec dodać śmietankę. Schładzać w lodówce przez minimum 1 godzinę.
  • Salsa pomidorowa: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę, wymieszać z oliwą, startym czosnkiem, posiekaną cebulą, sokiem z limonki i posiekaną chilli. Dodać ok. 1/3 szklanki listków kolendry, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem przed samym podaniem.
  • Chłodnik wlać do miseczek, na wierzchu położyć salsę pomidorową, można skropić olejem z awokado.
  • Chłodnik z awokado
About the Author

Leave a Reply

*