default-logo

Włoska zupa kremowa

Ponieważ uwielbiam kuchnię włoską przygotowanie tej zupy musiało w końcu dojść do skutku a szkoda że tak późno bo zupa jest idealna.

Kremowa i delikatna w smaku z ulubionym ugotowanym al’dente brokułem, bardzo pożywna.

Niebo na talerzu, polecam.

Kremowa zupa z Włoch.

Włoska zupa kremowa


Włoska zupa kremowa

   

Składniki: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka – może być warzywny
  • 2 szklanki śmietanki 30 %
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 mały brokuł
  • 2 nieduże cukinie
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól morska
  • pieprz

Włoska zupa kremowa


Włoska zupa kremowa

Przygotowanie:

  • W garnku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przesmażyłam ją mieszając około minuty.
  • Zestawiłam garnek z ognia, dolałam mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszałam.
  • Postawiłam garnek ponownie na gazie i mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem gotowałam jakieś 10 – 15 minut aż zupa zgęstniała i stała się kremowa.
  • Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
  • Dodałam do zupy starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię wraz ze skórką oraz podzielony na różyczki brokuł.
  • Gotowałam jeszcze 10 minut aby warzywa były miękkie ale chrupiące.

Włoska zupa kremowa


Włoska zupa kremowa

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej.

„Podróże małe i duże”

Włoska zupa kremowa
Z falami Bałtyku
About the Author

Leave a Reply

*