default-logo

Wielkanocny żurek w moim domu

Tego roku na mym stole świątecznym taki oto żurek pysznił się.

Żurek według pomysłu Olgi Smile, pyszny, aromatyczny.

Skojarzył mi się z japońskim Ramen, jest na talerzu wszystko i smakuje obłędnie.

Smaki się przenikają i równoważą tworząc harmonię smaków na talerzu.

Żurek w tytule jest wielkanocny niemniej jednak smakuje wybornie przez cały rok, wart wypróbowania.

Wielkanocny żurek.

Wielkanocny żurek w moim domu

Wielkanocny żurek w moim domu

Składniki: 6 – 8 porcji

  • 800 g białej surowej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 500 g obranych ziemniaków
  • ok. 800 ml zakwasu na żur
  • 5 kapeluszy suszonych grzybów
  • 250 g pokrojonego w paseczki boczku
  • jaja na twardo do podania – dałam przepiórcze
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • 3000 – 4000 ml wody
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 – 3 łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • rzeżucha do podania

Wielkanocny żurek w moim domu


Wielkanocny żurek w moim domu

Przygotowanie żurku:

  • Obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę.
  • Kiełbasę włożyłam do garnka, zalałam wodą, włożyłam ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną w piórka jedną cebulę.
  • Do garnka wkruszyłam także kapelusze grzybów.
  • Podgrzałam wodę niemalże do wrzenia, zmniejszyłam ogień i parzyłam kiełbasę 15 minut, po czym wyjęłam kiełbasę.
  • Do garnka włożyłam ziemniaki i gotowałam 15 minut aż zmiękły.
  • Drugą cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle, dodałam paski boczku i wysmażyłam go.
  • Teraz wlałam zakwas i gotowałam 5 minut.
  • Do garnka włożyłam podsmażoną cebulę z boczkiem i wlałam śmietanę, zahartowaną zupą, wymieszałam i zagotowałam.
  • Wyłączyłam ogień pod garnkiem.
  • Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty chrzan – może być też ten ze słoika – dodałam sól do smaku, także świeżo mielony pieprz oraz majeranek.
  • Roztarłam go w dłoniach aby jego aromat był jeszcze intensywniejszy.
  • Kiełbasę pokroiłam w skośne plastry i włożyłam do zupy.
  • Na talerzu podałam z ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi.
  • Grubo posypałam rzeżuchą.

Wielkanocny żurek w moim domu


Wielkanocny żurek w moim domu

Smacznego.

Przepis rodzinny.

„Podróże małe i duże”

Wielkanocny żurek w moim domu
Dekoracje świąteczne

Takie dekoracje świąteczne spotkałam w Aleksandrowie Łódzkim.

I choć było świeżo po gradobiciu i słońca jak na lekarstwo widok był imponujący.

Lubicie takie dekoracje?

About the Author

Leave a Reply

*