default-logo

Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim

Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim Wiem, że bardzo smakował Wam ostatni wegetariański bigos z soczewicą oraz kapusta z żurawiną. Mi też 🙂 Wciąż nie mogę nasycić się kiszoną kapustą, stąd dzisiejszy kapuśniak… Ugotowałam go w podobnym klimacie co tamte dania. Dla mnie jest super i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Kapuśniak jest bez dodatku mięsa, za to z dodatkiem oliwy extra vergine. Doprawiłam go kminkiem, oregano, słodką papryką oraz… kminem rzymskim. Ten ostatni to mój eksperyment jeśli chodzi o doprawianie kapusty i muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę 🙂 Dopełnia i „zaokrągla” smak zupy, szczególnie w wersji bezmięsnej. Kapuśniak z ziemniakami to zupa mojego dzieciństwa, u mamy gotowana zwykle na żeberkach, a u babci jeszcze dodatkowo z boczkiem 🙂 Dla osób, które nie wyobrażają sobie kapuśniaku bez mięsa, polecam dodać podsmażoną suszoną kiełbaskę chorizo. 0

41 4.61

Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim

  • Zupy
  • Kapusta
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
kiszona kapusta
kmin rzymski
chorizo

Składniki

4 porcje
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 750 g kapusty kiszonej z tartą marchewką
  • 1 szklanka białego wina

Przygotowanie

  • W dużym garnku roztopić masło lub podgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać kminek, kmin rzymski, suszone oregano, paprykę w proszku, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i smażyć na niedużym ogniu przez 1 – 2 minuty.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 – 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać połowę bulionu, sos sojowy, miód lub syrop klonowy, świeżo zmielony pieprz i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 15 – 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie w drugim garnku podgrzać 3 łyżki oliwy extra vergine, dodać przepłukaną (czasem dwukrotnie gdy kapusta jest kwaśna) i odciśniętą kapustę (można ją wcześniej pokroić), doprawić solą (w razie potrzeby) i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać wino, przykryć garnek i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wlać bulion i zagotować.
  • Kapustę przełożyć do garnka z warzywami i razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować razem przez około 10 minut.

Wskazówki

Do kapuśniaku można dodać pokrojoną na plasterki i podsmażoną (w tym samym momencie co cebula) kiełbaskę chorizo (150 g, pikantnej). Zupę można ugotować dzień wcześniej.

  • Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim
About the Author

Leave a Reply

*