default-logo

Warzywne „flaczki” z opieńkami

niedziela, 3 listopada 2013

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Dziś ponownie grzybowe przysmaki.

I tak na zmianę, raz dynia , raz grzyby, no nie, żartowałam.

Inne przepisy też będą ale te grzybowe i dyniowe można wykorzystać przez cały rok bo albo zamiast grzybów leśnych używamy pieczarek albo boczniaków albo zamiast świeżych mrożone czy suszone.

pełna dowolność.

Dynię można kupić przez cały rok więc pomysły wszystkie do wykorzystania.

Warzywne „flaczki” z opieńkami.

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • biała część pora
  • głąb z brokuła
  • 500 g opieniek
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 – 3 łyżki posiekanego majeranku świeżego

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Przygotowanie zupy:

  • Opieńki oczyściłam i opłukałam na sicie.
  • Zalałam je wrzątkiem i odstawiłam na 2 – 3 minuty, po czym odlałam wodę i przepłukałam zimną.
  • Pokroiłam na paski.
  • Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i głąb z brokuła obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Pora pokroiłam w krążki.
  • Wszystko włożyłam do garnka i zalałam bulionem, dodałam grzyby oraz przyprawę do flaków a także imbir.
  • Gotowałam jakieś 15 minut aby warzywa i grzyby były miękkie.
  • Na patelni rozgrzałam masło i zasmażyłam na nim mąkę, rozprowadziłam bulionem i dodałam do zupy.
  • Na koniec posiekałam majeranek i wymieszałam z zupą.
  • Zupa a’la flaczki gotowa.

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*