Na początku napiszę tak: jeśli jeszcze nie jedliście tego tureckiego przysmaku, koniecznie musicie spróbować.
Zupa jest niesamowita smakowo, szybka w wykonaniu.
Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce – Tureckie przepisy.
Ja przepis znalazłam u Amber, dzięki za inspiracje.
Kıymalı şehriye çorbasi – Turecka zupa z mielonym mięsem.
Składniki: 4 porcje
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek makaronu risi
- sól morska
- mielony czarny pieprz turecki
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie zupy:
- Masło i oliwę zagrzałam w rondlu, podsmażyłam na nich mięso mielone stale mieszając aż stało się brązowymi kuleczkami.
- Teraz wlałam wodę i zagotowałam.
- Wsypałam na gotującą zupę makaron i gotowałam aż stał się miękki, jakieś 6 minut.
- Jajo wymieszałam z sokiem z cytryny, wlałam trochę zupy do jaja, zahartowałam i wlałam całość do zupy.
- Ponownie zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Podałam od razu.
Smacznego
„Podróże małe i duże”
Różowa pełnia księżyca 08.04.2020 w czasie zarazy |