default-logo

Turecka zupa z mielonym miesem

niedziela, 31 stycznia 2021

Turecka zupa z mielonym miesem

Na początku napiszę tak: jeśli jeszcze nie jedliście tego tureckiego przysmaku, koniecznie musicie spróbować.

Zupa jest niesamowita smakowo, szybka w wykonaniu.

Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce – Tureckie przepisy.

Ja przepis znalazłam u Amber, dzięki za inspiracje.

Kıymalı şehriye çorbasi Turecka zupa z mielonym mięsem.

Turecka zupa z mielonym miesem


Turecka zupa z mielonym miesem

Składniki: 4 porcje

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 5 szklanek wody
  • 5 łyżek makaronu risi
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz turecki
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny 

Turecka zupa z mielonym miesem

Przygotowanie zupy:

  • Masło i oliwę zagrzałam w rondlu, podsmażyłam na nich mięso mielone stale mieszając aż stało się brązowymi kuleczkami.
  • Teraz wlałam wodę i zagotowałam.
  • Wsypałam na gotującą zupę makaron i gotowałam aż stał się miękki, jakieś 6 minut.
  • Jajo wymieszałam z sokiem z cytryny, wlałam trochę zupy do jaja, zahartowałam i wlałam całość do zupy.
  • Ponownie zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 2 minuty.
  • Podałam od razu.

Turecka zupa z mielonym miesem

Smacznego

„Podróże małe i duże”

Turecka zupa z mielonym miesem
Różowa pełnia księżyca 08.04.2020 w czasie zarazy
About the Author

Leave a Reply

*