default-logo

Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny barszcz wigilijny To obowiązkowy punkt wigilijnego menu więc musi być naprawdę dobry 🙂 Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi. Był już przepis na pyszny barszcz z kiszonych buraków z uszkami z kapustą i grzybami, dzisiaj pora na barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami z suszonych borowików i zeszklonej cebulki. Barszcz gotuję z surowych tartych buraków (na tarce lub w melakserze), dodaję tartego selera i jabłko oraz oczywiście suszone borowiki, czosnek i cebulę, zakwaszam octem spirytusowy. Przygotowanie barszczu jest bardzo proste, ale nie należy się spieszyć, buraki mają się pomalutku zagotować a później odstać. Taki barszcz wychodzi klarowny i ma piękny rubinowy kolor. Grzyby do barszczu gotujemy na minimalnym ogniu w małej ilości wody, mają napęcznieć i wchłonąć jak najwięcej wywaru. W czasie gdy gotuje się barszcz możemy zacząć robić uszka. Ciasto jak zawsze z mojego niezawodnego przepisu. Jest bardzo plastyczne, nie ciemnieje, nie rozkleja się i jest proste do zagniecenia (wychodzi miękkie i nie trzeba dużo siły aby je zagnieść). Po wyrobieniu odkładamy je pod przykryciem na pół godziny. Łatwo się rozwałkowuje a lepienie pierożków czy uszek następuje naprawdę szybko. Farsz to wolno gotowane suszone borowiki, zeszklona cebulka oraz sól i pieprz. Są tak aromatyczne i w otoczce z delikatnego ciasta wprost rozpływają się w ustach! Zatopione w barszczu to uczta dla podniebienia! Barszcz najlepiej ugotować wcześniej, minimum 1 dzień, wówczas nabiera jeszcze smaku a my mamy gotowe danie na Wigilię. Można go trzymać w słoikach, w lodówce. Gotowe uszka można trzymać 3-4 dni w lodówce lub zamrozić na dłużej. 0

109 4.65

Tradycyjny barszcz wigilijny

Z uszkami grzybowymi

  • Potrawy tradycyjne
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Wigilia i Święta
  • Dania wigilijne

Zobacz także przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego.

Składniki

6 porcji
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 jabłko (np. szara reneta)
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • sól morska (około 1/2 łyżki) i świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki)
  • 3 łyżki cukru
  • opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu
  • warto dodać: 250 – 500 ml zakwasu (kwasu) burakowego

Przygotowanie

  • Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku.
  • Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko lekko mrugać a nie mocno się gotować).
  • W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  • Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce.
  • Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody oraz wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy.
  • Po zagotowaniu trzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Do barszczu warto dodać wywar grzybowy pozostały po uszkach (niekoniecznie cały) oraz 250 ml kwasu burakowego.
  • Barszcz odstawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać uszka.
  • Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia.
  • Barszcz przecedzić i schować do lodówki. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Wskazówki

Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. Może smakować mało wyraziście np. gdy na co dzień używamy gotowych kostek rosołowych i „warzywek”. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy).

  • Barszcz wigilijny Barszcz wigilijny
  • Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego
About the Author

Leave a Reply

*