Dziś na stole zupa ogórkowa, taką jaką gotowała moja babcia.
Lekko kwaśna, wyrazista w smaku, przepyszna, taki smak pamiętam z dzieciństwa i zapamiętam go na zawsze.
Koniecznie zabielana śmietaną i podana z koperkiem.
Polecam zupę bo jest nie tylko smakowita ale i treściwa i zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy.
Zachęcam do spróbowania.
Tradycyjna zupa ogórkowa.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek bulwy selera
- 15 cm pora
- 1 korzeń pietruszki
- 3 duże ziemniaki
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oleju
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 300 ml wody z ogórków
- 250 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny
- garść koperku świeżego lub suszonego
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, selera oraz pora.
- Ziemniaki pokroiłam w kostkę a ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
- Na oleju podsmażyłam wszystkie starte warzywa, marchew, pietruszkę, pora, ziemniaki i selera, smażyłam kilka minut a potem wlałam bulion i dodałam ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz i gotowałam 15 minut aż warzywa zmiękły.
- Teraz dodałam do garnka wodę z ogórków i starte ogórki oraz nasiona kopry włoskiego, gotowałam kolejne 10 minut.
- Kwaśną śmietanę wymieszałam z mąką, zahartowałam ją kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka, zagotowałam.
- Wsypałam suszony koperek i wlałam na talerze.
- Nie miałam świeżego a wtedy jest jeszcze bardziej aromatycznie.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
„Podróże małe i duże”
Zalew w Sielpi Wielkiej |