default-logo

Tradycyjna zupa ogórkowa

Dziś na stole zupa ogórkowa, taką jaką gotowała moja babcia.

Lekko kwaśna, wyrazista w smaku, przepyszna, taki smak pamiętam z dzieciństwa i zapamiętam go na zawsze.

Koniecznie zabielana śmietaną i podana z koperkiem.

Polecam zupę bo jest nie tylko smakowita ale i treściwa i zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy.

Zachęcam do spróbowania.

Tradycyjna zupa ogórkowa.

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • kawałek bulwy selera
  • 15 cm pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 duże ziemniaki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 300 ml wody z ogórków
  • 250 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • garść koperku świeżego lub suszonego

Tradycyjna zupa ogórkowa

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa umyłam i obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, selera oraz pora.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę a ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Na oleju podsmażyłam wszystkie starte warzywa, marchew, pietruszkę, pora, ziemniaki i selera, smażyłam kilka minut a potem wlałam bulion i dodałam ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz i gotowałam 15 minut aż warzywa zmiękły.
  • Teraz dodałam do garnka wodę z ogórków i starte ogórki oraz nasiona kopry włoskiego, gotowałam kolejne 10 minut.
  • Kwaśną śmietanę wymieszałam z mąką, zahartowałam ją kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka, zagotowałam.
  • Wsypałam suszony koperek i wlałam na talerze.
  • Nie miałam świeżego a wtedy jest jeszcze bardziej aromatycznie.

Tradycyjna zupa ogórkowa

Smacznego.

Przepis rodzinny.

„Podróże małe i duże”

Tradycyjna zupa ogórkowa
Zalew w Sielpi Wielkiej
About the Author

Leave a Reply

*