default-logo

Toskańska zupa cebulowa

czwartek, 4 października 2018

Toskańska zupa cebulowa

Zupa którą dziś przedstawiam to idealna zupa na jesienne dni.

Jest pożywna, rozgrzewająca i bardzo pyszna.

Polecam gorąco, gotujcie i smakujcie potrawy Toskanii.

Przepis pochodzi z książeczki kieszonkowej „Kuchnia Włoch” autor nieznany.

Zupa cebulowa z Toskanii.

Toskańska zupa cebulowa


Toskańska zupa cebulowa



Składniki:

  • 50 g słoniny pancetta lub surowego boczku wędzonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 duże białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 850 ml wywaru warzywnego
  • 4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba
  • 50 g masła
  • 75 g sera gruyere lub cheddar
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony


Toskańska zupa cebulowa


Toskańska zupa cebulowa

Przygotowanie zupy cebulowej:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki.
  • Pokroiłam boczek w kosteczkę i podsmażyłam go na suchej patelni aż stał się chrupiący, zdjęłam go łyżką z patelni.
  • Na patelnię wlałam oliwę i podsmażałam na niej cebulę przez 4 minuty na dużym ogniu.
  • Następnie ogień zmniejszyłam i nakryłam patelnię pokrywką, dusiłam 15 – 20 minut aż cebula się ładnie skarmelizowała.
  • Przełożyłam całość do garnka, zalałam wywarem jarzynowym i gotowałam 10 minut.
  • Kromki ciabatty smażyłam na rozgrzanym grillu z obu stron, zdjęłam z grilla, posmarowałam masłem i nałożyłam na nie starty na tarce ser.
  • Do zupy dodałam teraz wysmażony boczek i masło, oraz wcisnęłam czosnek, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, podałam z kawałkami chleba z serem.
  • Polecam, jest pyszna.
  • Do zupy podałam tą oto chrupiącą ciabattę.


Toskańska zupa cebulowa

Smacznego.

Przepis kuchni toskańskiej.

„Podróże małe i duże”

Toskańska zupa cebulowa
Zamek rycerski w Oporowie
About the Author

Leave a Reply

*