Zupa którą dziś przedstawiam to idealna zupa na jesienne dni.
Jest pożywna, rozgrzewająca i bardzo pyszna.
Polecam gorąco, gotujcie i smakujcie potrawy Toskanii.
Przepis pochodzi z książeczki kieszonkowej „Kuchnia Włoch” autor nieznany.
Zupa cebulowa z Toskanii.
Składniki:
- 50 g słoniny pancetta lub surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka oliwy
- 4 duże białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 850 ml wywaru warzywnego
- 4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba
- 50 g masła
- 75 g sera gruyere lub cheddar
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie zupy cebulowej:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki.
- Pokroiłam boczek w kosteczkę i podsmażyłam go na suchej patelni aż stał się chrupiący, zdjęłam go łyżką z patelni.
- Na patelnię wlałam oliwę i podsmażałam na niej cebulę przez 4 minuty na dużym ogniu.
- Następnie ogień zmniejszyłam i nakryłam patelnię pokrywką, dusiłam 15 – 20 minut aż cebula się ładnie skarmelizowała.
- Przełożyłam całość do garnka, zalałam wywarem jarzynowym i gotowałam 10 minut.
- Kromki ciabatty smażyłam na rozgrzanym grillu z obu stron, zdjęłam z grilla, posmarowałam masłem i nałożyłam na nie starty na tarce ser.
- Do zupy dodałam teraz wysmażony boczek i masło, oraz wcisnęłam czosnek, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, podałam z kawałkami chleba z serem.
- Polecam, jest pyszna.
- Do zupy podałam tą oto chrupiącą ciabattę.
Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
„Podróże małe i duże”
Zamek rycerski w Oporowie |