default-logo

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą

Dziś danie błyskawiczne, pyszne, zdrowe i pożywne.

Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje.

Zupa szybko zaspokoi głód i pożywi nasz organizm, polecam.

Szybka tajska zupa z limandą żółtopłetwą.

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą


Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą



Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 pełne łyżki czerwonej pasty curry
  • 300 g limandy żółtopłetwej – lub innej ulubionej ryby
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • garść listków kolendry
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • bagietka do podania

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą

Przygotowanie zupy tajskiej:

  • Obrałam paprykę i pokroiłam w paseczki, dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam,
  • Posiekałam kolendrę a rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na małe kawałki.
  • Do garnka wlałam mleko kokosowe, dodałam paprykę, dymkę oraz pastę curry i gotowałam 5 minut.
  • Potem dodałam kawałki ryby i nie mieszając aby ryba się nie rozpadła gotowałam zupę na małym ogniu 5 minut.
  • Doprawiłam sosem ostrygowym, solą i pieprzem do smaku.
  • Podałam z bagietką a na talerzu posypałam kolendrą.

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą
Gęsiego jedna za drugą – sarenki
About the Author

Leave a Reply

*