default-logo

Tajska zupa dyniowa

piątek, 18 listopada 2016

Tajska zupa dyniowa

Pysznych zup z dyni jest całe mnóstwo a ja dziś zapraszam na tajską wersję.

Pomysł ściągnęłam od Marty Dymek, która wróciła świeżo z wojaży po Azji i przywiozła ten smakowity przepis.

Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam.

Marta pisze że smakuje i pachnie jak tajskie ulice, nie byłam w Tajlandii ale wierze jej na słowo.

Tajska zupa dyniowa.

Tajska zupa dyniowa

Tajska zupa dyniowa

Składniki: 4 porcje

  • 10 suszonych liści limonki kafir
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 średniej cebuli
  • szczypta płatków chili – ja dałam 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 puszka mleczka kokosowego – 400 ml
  • 2 szklanki pure z dyni
  • 1 – 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 – 2 łyżki soku z limonki
  • opcjonalnie sól do smaku 

Do podania:

  • grzanki z chleba z kurkumą
  • świeża kolendra
  • płatki chili
  • liście trybuli

Tajska zupa dyniowa

Przygotowanie zupy:

  • Imbir razem ze skórką pokroiłam w plasterki.
  • Pomidora pokroiłam w ósemki wraz ze skórką.
  • Cebulę pokroiłam w plastry.
  • W garnku rozgrzałam olej kokosowy i włożyłam do niego cebulę, liście kafiru, płatki chili, imbir i zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Chwilę smażyłam po czym dodałam do garnka pokrojonego pomidora – pełni on tutaj rolę umami czyli piątego smaku, dzięki temu zupa smakuje jakby była z mięsem – wymieszałam i dolałam mleczko kokosowe, zagotowałam.
  • Garnek przykryłam pokrywką i gotowałam na maleńkim ogniu 20 minut, po czym przecedziłam całość przez sito, lekko dociskając składniki na sicie.
  • Przecedzony płyn wlałam ponownie do garnka.
  • Teraz dodałam do garnka pure z dyni, sok z limonki, sos sojowy i dużą szczyptę soli.
  • Wymieszałam całość i podgrzewałam jakieś 5 minut.
  • Jeśli jest mało słona można dodać sosu sojowego lub soli.
  • Jak robię pure z dyni? w tym przypadku ponieważ użyłam dyni hokkaido pokroiłam ją w kostkę razem ze skórką, włożyłam do garnka, dolałam 3 łyżki wody i dusiłam pod przykryciem 10 – 15 minut, rozgotuje się wtedy prawie na pastę.
  • Zmiksowałam ją wówczas choć wystarczy rozetrzeć widelcem.
  • Można też dynię upiec w piekarniku, wybór należy do Was.
  • Podałam zupę z grzankami z chleba z kurkumą oraz z trybulą.

Tajska zupa dyniowa

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Tajska zupa dyniowa
Uroki lata
About the Author

Leave a Reply

*