Šumavská kulajda czyli zupa grzybowa rodem z Czech podawana z jajem.
Zupa jest aromatyczna, i bardzo smakowita, warto wypróbować przepis, który pochodzi z książki „Kuchnie świata”.
Szumawska zupa grzybowa.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 300 g ziemniaków
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 pęczek koperku
- 5 – 7 łyżek mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 jaja – 2 na twardo i 2 na poszetowe
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 – 3 łyżki octu
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Grzyby namoczyłam na noc w 200 ml wody.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam 800 ml wody, dodałam grzyby wraz z wodą, oraz sól, pieprz, kminek i liść laurowy i gotowałam 20 minut.
- Masło rozpuściłam i wsypałam mąkę, zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Śmietanę zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka, ponownie zagotowałam.
- 2 jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w plastry.
- Zupę doprawiłam octem i posiekanym koperkiem.
- Jaja ostrożnie wbiłam do zupy, tworząc lekki wir i gotowałam ok. 3 minut.
- Na talerzu położyłam plasterki jaja, wlałam zupę i włożyłam jajo poszetowe.
Smacznego.
Przepis kuchni czeskiej.
„Podróże małe i duże”
Pliszka siwa |