default-logo

Szumawska zupa grzybowa – Šumavská kulajda

Šumavská kulajda czyli zupa grzybowa rodem z Czech podawana z jajem.

Zupa jest aromatyczna, i bardzo smakowita, warto wypróbować przepis, który pochodzi z książki „Kuchnie świata”.

Szumawska zupa grzybowa.

Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda


Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 5 – 7 łyżek mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 jaja – 2 na twardo i 2 na poszetowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 – 3 łyżki octu 
  • sól morska


Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby namoczyłam na noc w 200 ml wody.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam 800 ml wody, dodałam grzyby wraz z wodą, oraz sól, pieprz, kminek i liść laurowy i gotowałam 20 minut.
  • Masło rozpuściłam i wsypałam mąkę, zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Śmietanę zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka, ponownie zagotowałam.
  • 2 jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w plastry.
  • Zupę doprawiłam octem i posiekanym koperkiem.
  • Jaja ostrożnie wbiłam do zupy, tworząc lekki wir i gotowałam ok. 3 minut.
  • Na talerzu położyłam plasterki jaja, wlałam zupę i włożyłam jajo poszetowe.


Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda

Smacznego.

Przepis kuchni czeskiej.

„Podróże małe i duże”

Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda
Pliszka siwa
About the Author

Leave a Reply

*