default-logo

Rosołek błyskawiczny z rybnymi pierożkami z pstrąga

Rosołek błyskawiczny z rybnymi pierożkami z pstrąga Przepisy na nieco inne nadzienie do pierogów: z pstrąga, kurczaka i szpinaku oraz rybne z ziemniakami. 0

5 4

Rosołek błyskawiczny z rybnymi pierożkami z pstrąga

  • Pierogi
  • Zupy
  • Pstrąg
  • Wigilia i Święta

Pierożki rybne z pstrągiem możemy podać z sosem, np. wykwintnym sosem szafranowym lub z sosem cytrynowym i posypać płatkami migdałów. Skropić sokiem z cytryny i posypać np. różową solą himalajską.

Składniki

3 porcje
Rosół błyskawiczny
  • 1 litr zimnej wody
  • 200 g piersi kurczaka, pokrojonej w 2 – 3 cm kostkę
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, pora, plasterek cebuli, dużo zielonych liści natki pietruszki, selera, koperku, liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
Pierożki rybne z pstrągiem
  • ciasto pierogowe
  • 200 g filetu z pstrąga, bez skóry i ości (lub innej ulubionej ryby)
  • 2 łyżki tartego Parmezanu
  • szczypta drobno posiekanego czosnku
  • szczypta przyprawy curry
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Sos szafranowy, 2 porcje
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 36%
  • 2 pełne łyżki masła
  • około 10 nitek szafranu (połowa roztarta na proszek, połowa w całości)

Przygotowanie

Rosół błyskawiczny
  • Do garnka wlać zimną wodę, dodać piersi z kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować, gotować przez 10 minut na minimalnym ogniu.
  • Dodać włoszczyznę: obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, zielone liście oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez około 25 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Dodać oliwę extra vergine, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzić, dodać koperek oraz plasterki marchewki (opcjonalnie).
Pierożki rybne
  • Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z przepisem. Filety z pstrąga opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie mają ości i resztek skórki. Drobno posiekać, dodać Parmezan, sól i pieprz do smaku, czosnek, curry i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki.
  • Lepić pierogi wycinając ciasto bardzo małą szklaneczką, ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Podawać w gorącym rosole lub z sosem szafranowym czy cytrynowym (przepis poniżej).
Sos szafranowy
  • Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku lub patelence, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje i nabierze intensywnej żółtej barwy.
  • Gorące pierożki skropić sokiem z cytryny, posypać różową solą himalajską, podawać z sosem szafranowym i zrumienionymi płatkami migdałów.

Wskazówki

Ugotowane w rosołku piersi kurczaka można użyć do tortilli, kanapek lub do pierogów z kurczakiem i szpinakiem.

  • Rosołek błyskawiczny z rybnymi pierożkami z pstrąga
About the Author

Leave a Reply

*