default-logo

Rosół z kaczki

Dobry rosół jest dobry na wszystkie niedogodności organizmu, wzmacnia w chorobie, koi pragnienie w upał.

Same zalety, jedzmy więc rosół na zdrowie.

Tym razem moja wersja rosołu z kaczki, który wspomógł mnie w ostatniej chorobie i postawił na nogi.

Zapraszam bo jest pyszny.

Domowy rosół z kaczki.

Rosół z kaczki


Rosół z kaczki

Składniki:

  • 2 skrzydła z kaczki
  • żołądek, wątróbka, serce z kaczki
  • szyja z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • nieduży por
  • kawałek korzenia chrzanu – tak 2cm
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka jałowca
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 100 g makaronu chińskiego chow mein
  • natka pietruszki

Rosół z kaczki

Przygotowanie: 

  • Całe mięso z kaczki dobrze umyć, wyskubać „pypcie” i zalać zimną wodą na minimum 2 godziny.
  • Wodę zmieniać 2-3 razy.
  • Teraz poszłam na łatwiznę bo użyłam do gotowania szybkowaru.
  • Można metodą tradycyjną gotować najpierw mięso ze szczyptą cukru a potem warzywa ale jak ktoś posiada szybkowar to będzie to droga na skróty w dobrej wierze, będzie po prostu szybciej.
  • Mięso po wymoczeniu, warzywa, czosnek, ziarnka, opaloną nad ogniem cebulę, oprócz makaronu i natki wkładamy do szybkowaru, zalewamy wodą, zamykamy i po osiągnięciu przez szybkowar najwyższej mocy gotujemy 20 minut.
  • Makaron gotujemy zalewając wodą wrzącą i zostawiając pod przykryciem 5 minut.
  • Odcedzamy i gotowe.
  • Natkę siekamy do przybrania.
  • Po otworzeniu szybkowaru usuwamy warzywa, marchewkę kroimy na plastry aby była na każdy talerz.
  • Mięso wyjmujemy i jak ktoś lubi zajadamy albo wykorzystamy do pasztecików np.
  • Rosół należy przecedzić przez gazę i gotowy jest do spożycia.
  • Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.
  • Podajemy z makaronem, marchewką i dużą ilością natki pietruszki.

Rosół z kaczki

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*