default-logo

Rosół z indyka

Rosół z indyka Podawany z miękkim mięsem z rosołu, marchewką, natką pietruszki oraz domowymi lanymi kluseczkami. Rosół ugotowany na udźcu z indyka z dodatkiem wielu różnych warzyw. Mięso jest tak ugotowane, że idealnie odchodzi od kości. Można je jeść razem z rosołem lub — jeśli chcecie — wykorzystać do krokietów, pasztecików, pierogów z mięsem, pieczonych pierogów z ciasta drożdżowego, pizzowego czy francuskiego. Do takiego farszu mielimy mięso razem z częścią warzyw z zupy, doprawiamy, opcjonalnie dodajemy też podsmażone z cebulką pieczarki. Gotowanie rosołu rozpoczynam od namoczenia mięsa w zimnej wodzie z dodatkiem soli, później gotuję w nowej wodzie samo mięso już bez soli. Dodaję warzywa i gotuję dalej do miękkości. Rosół podaję z domowym makaronem lub szybkimi lanymi kluskami. Gotuję je bezpośrednio rosole (najlepiej tylko w części rosołu przelanego do oddzielnego garnka). Można je też ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodawać do rosołu. 0

49 4.49

Rosół z indyka

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Buliony
  • Indyk
  • Świąteczny obiad
  • Dla dzieci

Podawany z mięsem z rosołu, marchewką i natką pietruszki oraz z lanymi kluskami.

Składniki

4 porcje
  • 1 duże udo (udziec) indyka lub golonka
  • 1 szyja indyka (opcjonalnie)
  • włoszczyzna: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałeczek liścia zielonej kapusty włoskiej, plasterek korzenia selera, 1/4 pora, 4 gałązki natki pietruszki, opcjonalnie – 1/4 bulwy kopru włoskiego i 1/2 łodygi selera naciowego
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, około 2 łyżeczek soli morskiej, 1 łyżka sosu sojowego (jasnego), 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 3 kawałki suszonych borowików
  • natka do posypania

Przygotowanie

  • Udo indyka opłukać pod bieżącą wodą, następnie usunąć skórę jeśli chcemy aby rosół był chudszy. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać opłukaną i podzieloną na 3 części szyję indyka (jeśli jej używamy), 1/2 łyżki soli, zalać zimną wodą przykrywając mięso w całości, wymieszać aby sól się rozpuściła i odstawić na około pół godziny.
  • W międzyczasie obrać cebulę z zewnętrznych łusek, pozostawiając jedną brązową warstwę, położyć na palniku kuchni gazowej, włączyć ogień i opalać cebulę na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, przez minutę opalać też czosnek. Jeśli nie mamy kuchenki z ogniem, cebulę i czosnek możemy zgrillować na patelni grillowej lub podsmażyć na zwykłej patelni.
  • Wylać mięso z płukanki i wlać nową zimną wodę (prawie cały garnek). Zagotować na większym ogniu i zebrać szumowiny z powierzchni. Następnie zmniejszyć ogień do minimym, przykryć garnek i gotować mięso przez 1 i 1/2 godziny.
  • Przygotować warzywa: oskrobać marchewkę i przekroić na pół, obrać pietruszkę, opłukać kapustę, selera, pora, natkę, koper włoski oraz seler naciowy jeśli używamy.
  • Do garnka z mięsem dodać przyprawy: listki laurowe, ziela angielskie, pieprz, sos sojowy, sól (dodawać stopniowo, do smaku), oliwę. Następnie włożyć wszystkie warzywa oraz suszone grzybki, zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą na małym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania wyłowić natkę, pory oraz kawałki innych zielonych warzyw, bo zaczną się rozpadać.
  • Na koniec gotowania wyjąć mięso z rosołu i po ostudzeniu obrać je od kości. Cały rosół można odcedzić do czystego garnka, zachować warzywa (część możemy wykorzystać do rosołu, resztę zmielić razem z mięsem i wykorzystać do krokietów).

Propozycja podania

mięso z rosołu / marchewka z rosołu / posiekana natka pietruszki / lane kluski

Lane kluski można ugotować w oddzielnym garnku w wodzie lub bezpośrednio w rosole, ale tylko w takiej części jaką zamierzamy wykorzystać. 2 jajka roztrzepać widelcem w garnuszku z dodatkiem 2 czubatych łyżek mąki na gładką i puszystą masę, ubijać widelcem przez około minutę aby ciasto było bardziej puszyste. Na gotujący się rosół lub osoloną wodę wlewać łyżeczką masę tworząc cieniutkie smugi. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię są już gotowe.

 

  • Rosół z indyka
About the Author

Leave a Reply

*