Tytułowe gąski to nie ptaki tylko grzyby.
Miałam zamrożone gąski zielonki i trochę siwych a teraz mam pyszny rosół.
Polecam każdemu bo jest delikatny, pyszny.
Składniki: 2 talerze
- 3 gąski zielonki
- 3 gąski siwe
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 dymki
- kawałek pora
- 4 ziarnka pieprzu czarnego
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ok. 600 ml wody
- sól morska
Na kluski lane:
- 1 jajo
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól morska
Przygotowanie rosołu:
- Grzyby myłam pod bieżącą wodą tak długo aż wypłukałam piasek.
- Marchewkę obrałam i umyłam a potem pokroiłam w słupki.
- Do garnka włożyłam gąski, marchewkę, obrany seler, dymki bez szczypioru i kawałek pora.
- Włożyłam także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Zalałam wszystko wodą i gotowałam do miękkości warzyw.
- Następnie rosół przecedziłam.
- Marchewkę i grzyby ponownie włożyłam do zupy.
- Z jaja, soli i mąki zrobiłam ciasto i cienkim strumieniem lałam na gotującą zupę.
- Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam chwilkę, dosoliłam do smaku i rosół gotowy.
Smacznego.
Przepis własny.