default-logo

Rosół z gąsek zielonek i siwych

Tytułowe gąski to nie ptaki tylko grzyby.

Miałam zamrożone gąski zielonki i trochę siwych a teraz mam pyszny rosół.

Polecam każdemu bo jest delikatny, pyszny.

Rosół z gąsek zielonek i siwych

Składniki:  2 talerze 

  • 3 gąski zielonki 
  • 3 gąski siwe
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 dymki
  • kawałek pora
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 600 ml wody
  • sól morska

Na kluski lane:

  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól morska

Rosół z gąsek zielonek i siwych

Przygotowanie rosołu:

  • Grzyby myłam pod bieżącą wodą tak długo aż wypłukałam piasek.
  • Marchewkę obrałam i umyłam a potem pokroiłam w słupki.
  • Do garnka włożyłam gąski, marchewkę, obrany seler, dymki bez szczypioru i kawałek pora.
  • Włożyłam także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  • Zalałam wszystko wodą i gotowałam do miękkości warzyw.
  • Następnie rosół przecedziłam.
  • Marchewkę i grzyby ponownie włożyłam do zupy.
  • Z jaja, soli i mąki zrobiłam ciasto i cienkim strumieniem lałam na gotującą zupę.
  • Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam chwilkę, dosoliłam do smaku i rosół gotowy.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*