default-logo

Rosół po wietnamsku z kurczakiem i omletem

Rosół po wietnamsku z kurczakiem i omletem Prosty rosół z piersią kurczaka, z omletem pokrojonym w paseczki i grzybami mun. Swoją zupę ugotowałam na piersiach kurczaka, ale w oryginalnej wersji dodaje się też mięso wieprzowe, zarówno do bulionu jak i w postaci terriny. Zaleca się też użycie pasty krewetkowej, ale i bez niej zupę można spokojnie przygotować. Od siebie dodałam też grzybki mun i szpinak. Zupę można robić na wiele sposobów i modyfikować ją w zależności od tego jakie mamy składniki. Do bulionu dodajmy dowolne mięso, pamiętajmy o dużej ilości dodatków zielonych i doprawieniu całości sosem chili i sokiem z cytryny. Po zrobieniu tego rosołu będziecie takie zupy robić z „zamkniętymi oczami” 😉 – podobnie jak było przy makaronie sojowym z woka z wołowiną. Polecam miłośnikom kuchni orientalnej jak i wszystkim poszukującym przepisów na rozgrzewające i proste zupy. Jest zdrowa i posmakuje nawet najmłodszym (w wersji bez dodatku ostrego sosu). 0

2 3.5

Rosół po wietnamsku z kurczakiem i omletem

Bún thang hà nội

  • Kuchnia wietnamska
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Kurczak

Składniki

Zupa, 4 duże porcje:
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g piersi kurczaka (połowę można zastąpić polędwicą wieprzową)
  • 10 suszonych grzybów mun
  • 250 g makaronu vermicelli (sojowego lub ryżowego)
  • 2 jajka
  • 100 g terriny wieprzowej (opcjonalnie)
  • kilka dużych liści szpinaku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • pasta krewetkowa (opcjonalnie, do smaku)
Do podania:
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cytryna lub limonka
  • chili
  • sos chilli
  • sos rybny
  • sos sojowy

Przygotowanie

  • W dużym garnku zagotować bulion, dodać cukier, sos rybny, przekrojony na pół czosnek i 2 łyżeczki soli (można pominąć gdyby bulion był słony lub w przypadku doprawiania zupy sosem sojowym). Do gotującego się bulionu włożyć piersi kurczaka i ewentualnie polędwiczkę wieprzową. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć garnek i gotować przez 20 minut. Wyjąć mięso i ostudzić. Pokroić je na cienkie paseczki (dopiero po ostudzeniu), zachować mięso i bulion.
  • Grzybki opłukać i ugotować w małej ilości gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 5 – 7 minut). Odcedzić i pokroić w paseczki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub jak w tym przepisie, gotować kilka minut w gorącej wodzie, odcedzić i przepłukać, pokroić na kawałki).
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Patelnię posmarować olejem i wylać około 1/4 masy jajecznej rozprowadzając ją cienką warstwą po powierzchni. Po chwili przewrócić omlet na drugą stronę i jak tylko masa się zetnie zdjąć z patelni. Powtórzyć z resztą masy. Omlety ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulonik i pokroić na cienkie paseczki.
  • Makaron rozłożyć do misek, na wierzch położyć terrinę wieprzową i pokrojony na paseczki szpinak jeśli ich używamy, dodać pokrojone mięso, grzyby, omlet. Zalać goracym bulionem, posypać szczypiorkiem, kolendrą, miętą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Podawać skrapiając sokiem z cytryny, doprawiając zupę sosem chili, pokrojoną chilli, sosem rybnym i ewentualnie sojowym. Jeśli mamy – dodajemy też pastę krewetkową (około 1/4 łyżeczki na porcję).

Wskazówki

Aby ugotować zupę nie są potrzebne wszystkie wymienione składniki. Zupę można łatwo modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Ważne jest doprawienie zupy: sokiem z cytryny, sosem chilli, sosem rybnym i ewentualnie sojowym. W zależności od tego jakiego bulionu użyjemy, taką otrzymamy zupę, bardziej lub mniej „treściwą”. 

  • Zupa wietnamska z kurczakiem - Bún thang hà nội

Przypisy

Zmodyfikowany przepis Luke Nguyen z książki The Songs of Sapa.

About the Author

Leave a Reply

*