default-logo

Rosół po prostu

Do tego rosołu użyłam mięsa indyczego i kurzego ale najlepszy rosół jest oczywiście z mięsa mieszanego czyli wołowiny i drobiu.

Wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny.

Rosół.

Rosół po prostu

Składniki:

  • 2 udka indycze
  • 2 udka kurze
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • kawałek kapusty włoskiej
  • cebula zrumieniona na palniku
  • pieprz w ziarnkach
  • sól morska
  • 2 suszone prawdziwki
  • liść laurowy
  • makaron krajanka
  • natka pietruszki

Rosół po prostu

Przygotowanie rosołu:

  • Warzywa obrać.
  • Cebulę zrumienić a właściwie opalić nad palnikiem.
  • Kapustę i pora owiązać nitką aby nie rozpadły się podczas gotowania.
  • Mięso dobrze umyć i włożyć do zimnej wody, zagotować, nie solić.
  • Zbierać powstałe szumowiny.
  • Gotować ok. 1 godziny.
  • Potem włożyć do mięsa warzywa, grzyby i cebulę i dalej gotować ok. 1 godziny.
  • Na 20 minut przed wyjęciem warzyw wrzucić przyprawy czyli pieprz w ziarnkach, liść laurowy oraz sól.
  • Po tym czasie wyjąć warzywa i wykorzystać do sałatki a mięso na pasztet a rosół gotowy do podania.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  • Rosół podawać z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Rosół po prostu

Smacznego.

Przepis rodzinny.

About the Author

Leave a Reply

*