default-logo

Rosół orientalny z łososiem, makaronem i szpinakiem

Rosół orientalny z łososiem, makaronem i szpinakiem Przygotowana na bulionie z dodatkiem świeżego imbiru, płatków chilli i sosu sojowego. Rybę marynuje się w oleju sezamowym, który daje dodatkowy smak i aromat w zupie. Mocno rozgrzewająca i bardzo prosta do przygotowania, idealna dla tych, którzy nie mają czasu na długie stanie przy kuchni, a chcą zjeść smacznie i zdrowo. Inspiracją do jej przygotowania był filmik, na którym Ken Hom, znany autor książek o kuchni chińskiej, gotuje w woku taki prosty bulion z powszechnie dostępnych filetów łososia. Film obejrzałam przypadkiem przeglądając ofertę woków i od razu nabrałam ogromnej ochoty na jej przygotowanie. Zupę wzbogaciłam o świeży szpinak i makaron (chiński, przeznaczony do dań z woka Chow Mein), dostępny na każdym stoisku z żywnością orientalną. Robiłam wersję zupy ze świeżym imbirem i płatkami chilli jak i imbirem i chilli w proszku. Ta ostatnia jest nieco bardziej łagodna i mniej bogata w smaku, ale również mi smakuje. Do przygotowania zupy można użyć nie tylko łososia czy dorsza, ale i krewetek czy kalmarów a nawet kawałków grillowanego kurczaka. Oprócz szpinaku można dodać brokuła lub inne ulubione warzywa. Można zrobić też wersję wegetariańską i dla najmłodszych, w której należy ograniczyć sos sojowy, nie dodawać chilli i imbiru oraz oczywiście wina. 0

13 4.62

Rosół orientalny z łososiem, makaronem i szpinakiem

Zupa rybna z woka

  • Szybki obiad
  • Kuchnia chińska
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Zupy rybne
  • Szpinak
  • Dorada
  • Łosoś
  • Przepisy fit
makaron chow mein
olej sezamowy
imbir
sake

Składniki

2 porcje
  • 300 g filetów ryby np. łososia i dorsza
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chillli lub 3 plasterki świeżej papryczki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 g makaronu do dań z woka (np. jajecznego do potraw Chow Mein)
  • ok. 80 g szpinaku
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki wina ryżowego, sake lub zwykłego białego wina oraz natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie

  • Filety ryby pozbawić skóry i ości – jeśli takie występują, opłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki, doprawić pieprzem i obtoczyć w oleju sezamowym.
  • Do garnka lub woka wlać bulion, dodać wino jeśli je używamy, imbir, chilli, sos sojowy i całość zagotować.
  • Dodać suchy makaron i gotować przez ok. 3 – 4 minuty, następnie włożyć rybę oraz szpinak, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 1 – 2 minuty.
  • Zupa rybna z woka
  • Zupa rybna z woka
  • Zupa rybna z woka
About the Author

Leave a Reply

*