default-logo

Ramen

Ramen Japońska zupa z makaronem ramen, przygotowana od podstaw, na wywarze mięsnym, z dodatkiem sosu sojowego. Rodzajów ramenu jest bardzo wiele, w tej wersji głównym dodatkiem oprócz makaronu jest wolno gotowana wieprzowina, a także jajko. Część składników do zupy macie już pewnie w domu, ale niektóre prawdopodobnie trzeba będzie zamówić ze sklepu internetowego lub kupić w sklepie z żywnością orientalną. Z pewnością jednak możecie ugotować w domu swoją zupę ramen, nie gorszą niż w restauracji 😉 Więcej szczegółów na stronie z przepisem. Jeszcze tylko krótko o odmianach ramenu: tonkotsu przygotowany jest na bazie bogatego wywaru z mięsa wieprzowego, shoyu to lekki bulion z sosem sojowym, miso – na bazie pasty z fermentowanej soi, shio – czysty bulion drobiowy. Przy okazji polecam Wam moje inne przepisy na orientalne domowe zupy. 78

25 4.6

Ramen

Ramen Shoyu z wieprzowiną. Japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami.

  • Kuchnia japońska
  • Ramen
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Wieprzowina
  • Pak choi
miso
imbir
sake
glony
kiełki fasoli mung
makaron chow mein

Składniki

6 porcji
Bulion
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
  • 4 cebulki szalotki
  • 10 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • wodorosty/algi konbu – płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
  • ok. 80 – 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
  • 80 ml sake (wino ryżowe)
Dodatki
  • wolno gotowana wieprzowina
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
  • dymka lub szczypiorek
  • 6 jajek
  • przyprawa shichimi togarashi
  • prasowane glony (sushi nori)
Opcjonalnie
  • kiełki fasoli
  • 200 g bok choy (pak choy)
  • sezamowy olej chili

Przygotowanie

Bulion
  • Do dużego garnka włożyć kości wieprzowe i drobiowe. Całkowicie zalać je zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie włożyć je do pustego garnka.
  • Cebulki obrać z zewnętrznych łusek, umyć. Cebulki i czosnek rozgnieść dla uwolnienia soku, dodać do garnka z mięsem. Dodać pokrojony na plastry imbir oraz obraną i pokrojoną na kilka części marchewkę. Dodać zgrubnie opłukany glon konbu i zalać całość zimną wodą (około 2 litry, do przykrycia składników). 
  • Zagotować na dużym ogniu, wyjąć konbu (nie będzie potrzebne), usunąć z wierzchu szumowinę jeśli się pojawi. Ustawić garnek na minimalnym palniku, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin.
  • Po przestudzeniu wyjąć kości i przecedzić bulion przez sito. Ostudzić i odstawić do lodówki.
Dodatki
  • Dzień wcześniej namoczyć grzyby shitake: zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Namoczone grzyby shitake pokroić i podsmażyć na oleju aż będą miękkie. Ugotować jajka (5 min. od zagotowania wody). Przygotować mięso wieprzowe (przepis).
Przygotowanie ramen
  • Bulion przelać do garnka (wcześniej można zebrać część lub cały tłuszcz z wierzchu zimnej zupy). Dodać sos sojowy (na razie połowę ilości) oraz sake, zagotować, spróbować i w razie potrzeby dodawać stopniowo więcej sosu sojowego.
  • Do misek włożyć ugotowany makaron, wlać bulion, ułożyć grzyby shitake, plaster mięsa z pieczeni, przepołowione ugotowane jajko, kawałek prasowanych glonów, posypać dymką lub szczypiorkiem i doprawić przyprawą shichimi togarashi. 
  • Można też dodać pak choi (pokrojony wzdłuż na szerokie paski i blanszowany), kiełki fasoli i skropić olejem sezamowym chili. Im więcej składników, tym lepiej 😉 Ramen to zupa z dużą ilością makaronu i dodatków w porównaniu z samym bulionem.
  • Ramen Ramen
About the Author

Leave a Reply

*