default-logo

Prowansalska zupa bazyliowa

Zupy uwielbiamy więc skoro takiej zupy jeszcze nie jadłam to czas było spróbować tym bardziej że bazylię uwielbiam.

Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo smakowita.

Jest bardzo pożywna i doskonale zaspokoi głód.

Prowansalska zupa bazyliowa.

Prowansalska zupa bazyliowa

Prowansalska zupa bazyliowa

Składniki:

  • 4 duże pomidory – świeże lub z puszki
  • 2 marchewki
  • 250 g małej kolorowej fasoli suchej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 – 5 łyżek oliwy
  • garść makaronu małe kolanka
  • garść bazylii
  • 2 – 3 łyżki startego parmezanu

Prowansalska zupa bazyliowa

Przygotowanie zupy:

  • Fasolę dzień wcześniej namoczyłam w 1500 ml zimnej wody na noc.
  • Gotowałam fasolę w tej samej wodzie do miękkości, po upływie około 30 minutach dodałam do fasoli pokrojoną w plastry marchewkę.
  • Gdy fasola była już miękka dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone pomidory – sparzone i obrane ze skórki.
  • Wsypałam do garnka suchy makaron i gotowałam jeszcze jakieś 20 minut.
  • Tuż przed zdjęciem z ognia dodałam roztarty i wymieszany z oliwą i bazylią czosnek, wcześniej zmiksowałam je ze sobą.
  • Doprawiłam zupę solą i pieprzem.
  • Na talerzu posypałam startym parmezanem.

Prowansalska zupa bazyliowa

Smacznego.

Przepis kuchni francuskiej.

„Podróże małe i duże”

Prowansalska zupa bazyliowa
Ciechocinek
About the Author

Leave a Reply

*