Talerz gorącej, pysznej zupy zawsze i wszędzie.
Nie odmówię takiej zupki nigdy.
Pomidorową wszyscy chyba kochają w różnych wersjach a do tego przepyszny krupnik i aromatyczna grzybówka.
Połączmy to wszystko na jednym talerzu a zapewniam że nikt się nie oprze takiej zupie.
Zapraszam serdecznie.
Pomidorowy krupnik z grzybami.
Składniki:
- 1 porcja włoszczyzny – marchew, por, seler, pietruszka, kawałek kapusty
- 2000 ml wody
- 150 g kaszy jęczmiennej grubej wiejskiej
- 2 – 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 – 3 ziarnka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- garść suszonych kapeluszy grzybów
- 150 g polędwicy łososiowej
- 2 pomidory – mogą być z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 papryczka chili
Przygotowanie zupy:
- Grzyby oczyściłam i namoczyłam w letniej wodzie, około 2 godzin.
- Warzywa obrałam i ugotowałam w 2 litrach wody.
- Wtedy wyjęłam ugotowane warzywa a do wywaru włożyłam pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy a także wsypałam kaszę.
- Gotowałam 30 minut a potem dodałam namoczone grzyby, obsmażone na patelni paski polędwicy łososiowej wraz z posiekaną papryczką chili.
- Gotowałam jeszcze 15 minut.
- Wtedy do zupy dodałam koncentrat pomidorowy oraz pokrojone drobno pomidory wcześniej obrane ze skórki.
- Gotowałam zupę kolejne 15 minut.
- Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, i dodałam sól.
- Zupy nie należy solić wcześniej aby nie straciła swojego pięknego koloru.
- Należy także dodać na koniec masło aby się rozpuściło ale już nie gotowało, zupa ma lśniący połysk i jest bardzo delikatna.
Smacznego.
Pomysł „Moje Smaki Życia” 11/2013