default-logo

Pomidorowy krupnik z grzybami

Talerz gorącej, pysznej zupy zawsze i wszędzie.

Nie odmówię takiej zupki nigdy.

Pomidorową wszyscy chyba kochają w różnych wersjach a do tego przepyszny krupnik i aromatyczna grzybówka.

Połączmy to wszystko na jednym talerzu a zapewniam że nikt się nie oprze takiej zupie.

Zapraszam serdecznie.

Pomidorowy krupnik z grzybami.

Pomidorowy krupnik z grzybami

Pomidorowy krupnik z grzybami

Składniki:

  • 1 porcja włoszczyzny – marchew, por, seler, pietruszka, kawałek kapusty
  • 2000 ml wody
  • 150 g kaszy jęczmiennej grubej wiejskiej
  • 2 – 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 – 3 ziarnka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • garść suszonych kapeluszy grzybów
  • 150 g polędwicy łososiowej
  • 2 pomidory –  mogą być z puszki 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 papryczka chili

Pomidorowy krupnik z grzybami

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby oczyściłam i namoczyłam w letniej wodzie, około 2 godzin.
  • Warzywa obrałam i ugotowałam w 2 litrach wody.
  • Wtedy wyjęłam ugotowane warzywa a do wywaru włożyłam pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy a także wsypałam kaszę.
  • Gotowałam 30 minut a potem dodałam namoczone grzyby, obsmażone na patelni paski polędwicy łososiowej wraz z posiekaną papryczką chili.
  • Gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Wtedy do zupy dodałam koncentrat pomidorowy oraz pokrojone drobno pomidory wcześniej obrane ze skórki.
  • Gotowałam zupę kolejne 15 minut.
  • Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, i dodałam sól.
  • Zupy nie należy solić wcześniej aby nie straciła swojego pięknego koloru.
  • Należy także dodać na koniec masło aby się rozpuściło ale już nie gotowało, zupa ma lśniący połysk i jest bardzo delikatna.

Pomidorowy krupnik z grzybami

Smacznego.

Pomysł „Moje Smaki Życia” 11/2013

About the Author

Leave a Reply

*