default-logo

Pomidorowa z zieloną soczewicą

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Pomidorowa z zieloną soczewicą

A tak jakoś zachciało się nam pomidorowej i niewiele pracy włożone a pyszna zupa na stole.

Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania.

Pomidorowa z zieloną soczewicą.

Pomidorowa z zieloną soczewicą

Pomidorowa z zieloną soczewicą

Składniki:

  • 1000 g długich pomidorów lub 1000 ml passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty lubczykowej
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • natka pietruszki do posypania

Pomidorowa z zieloną soczewicą


Pomidorowa z zieloną soczewicą

Przygotowanie zupy:

  • Pomidory umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki i pokrojone pomidory, dodałam bulion i gotowałam 15 minut.
  • Potem zmiksowałam zupę na krem, zaprawiłam śmietaną i doprawiłam solą i pierzem do smaku.
  • Na koniec dodałam miód i pastę lubczykową.
  • Soczewicę zalałam wodą i lekko osoliłam, gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
  • Ugotowaną soczewicę włożyłam do zupy.
  • Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.

Pomidorowa z zieloną soczewicą

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Pomidorowa z zieloną soczewicą
Spacerkiem po Chełmnie
About the Author

Leave a Reply

*