default-logo

„Parzybroda” czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

czwartek, 8 października 2015

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Taką zupę robiła moja babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna.

Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu.

Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna.

„Parzybroda”czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty.

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • 1/4 główki kapusty białej
  • nieduży por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziela kocanki włoskiej
  • 2 łyżki czubrycy zielonej
  • 2000 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • dużo pieprzu czarnego – wedle upodobań

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa obrałam i po kolei rozdrabniałam.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew i pietruszkę a także selera starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę poszatkowałam a pora pokroiłam w pół plasterki.
  • Wszystkie warzywa włożyłam do garnka i zalałam wodą, jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej treściwe zupy można użyć bulionu.
  • Dodałam do garnka resztę składników: sos sojowy, ziele kocanki i czubryce zieloną i gotowałam zupę do miękkości warzyw jakieś 15 minut.
  • Masło rozpuściłam na patelni i zasmażyłam na nim mąkę, przelałam do zupy, zagotowałam.
  • Na koniec doprawiłam zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Smacznego.

Przepis rodzinny.

„Podróże małe i duże”

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kierunek Hel
About the Author

Leave a Reply

*