Zupa na słodko już była a teraz czas na coś ostrego.
Tą zupę najpierw robiła moja mama a potem skuszona smakiem sama ją ugotowałam.
Polecam bo jest pyszna.
Zupę dodaje do akcji Marty na durszlaku Tęcza Smaków 2 jako danie w kolorze pomarańczowym.
Ostra zupa z dyni.
Składniki:
- 300 g obranej dyni
- 2 nieduże cebule
- 2 marchewki
- 1 nieduży por
- 1200 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz kolorowy z młynka
- śmietana kwaśna ok. 100 ml
- masło do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Dynię obrać i pokroić w kostkę.
- Marchew obrać i również pokroić w kostkę.
- Cebule drobno posiekać a pora kroimy w plastry.
- Warzywa podsmażyć na maśle kilka minut.
- Zalać bulionem i gotować do miękkości ok. 30 minut.
- Następnie zupę zmiksować na gładką masę i zaprawić śmietaną.
- Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Smacznego.
Przepis własny.