default-logo

Ostra zupa z dyni

niedziela, 25 listopada 2012

Ostra zupa z dyni

Zupa na słodko już była a teraz czas na coś ostrego.

Tą zupę najpierw robiła moja mama a potem skuszona smakiem sama ją ugotowałam.

Polecam bo jest pyszna.

Zupę dodaje do akcji Marty na durszlaku Tęcza Smaków 2 jako danie w kolorze pomarańczowym.

Ostra zupa z dyni.

Ostra zupa z dyni

Ostra zupa z dyni

Składniki:

  • 300 g obranej dyni
  • 2 nieduże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 nieduży por
  • 1200 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy z młynka
  • śmietana kwaśna ok. 100 ml
  • masło do smażenia

Ostra zupa z dyni

Przygotowanie zupy:

  • Dynię obrać i pokroić w kostkę.
  • Marchew obrać i również pokroić w kostkę.
  • Cebule drobno posiekać a pora kroimy w plastry.
  • Warzywa podsmażyć na maśle kilka minut.
  • Zalać bulionem i gotować do miękkości ok. 30 minut.
  • Następnie zupę zmiksować na gładką masę i zaprawić śmietaną.
  • Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Ostra zupa z dyni

  • Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*