default-logo

Ostra zupa szpinakowa

Jako wielbiciele szpinaku nie mogliśmy nie ugotować takiego przysmaku jakim jest ostra zupa szpinakowa.

To zupa z serii nieładnie wygląda a smakuje obłędnie.

Polecam serdecznie.

Ostra zupa szpinakowa.

Ostra zupa szpinakowa

Ostra zupa szpinakowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminu
  • 50 g posiekanych liści zielonej pietruszki
  • 50 g posiekanych liści świeżej mięty
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji

Ostra zupa szpinakowa

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę kroimy w plastry.
  • Rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy na niej cebule do miękkości.
  • Dodajemy do garnka posiekany czosnek, mieloną paprykę, posiekane papryczki chili – jak ktoś lubi bardzo ostro to z pestkami a jak łagodniej to pestki usuwamy.
  • Dodajemy także po łyżce posiekaną miętę i natkę oraz mielone nasiona kminu.
  • Podsmażamy do miękkości przez 6 – 8 minut.
  • Wlewamy gorący bulion i podgrzewamy przez ok. 10 minut.
  • Do garnka dodajemy szpinak, resztę pietruszki i mięty oraz skórkę z cytryny i sok z limonki.
  • Podgrzewamy jeszcze do momentu aż szpinak zwiędnie i zdejmujemy zupę z ognia.
  • Miksujemy zupę na papkę, pozostawiając część składników nie zmiksowanych dla dodania chrupiącej konsystencji.
  • Podajemy porcję zupy na gorąco lub chłodno ze względu na ostrość z łyżką jogurtu naturalnego.

Ostra zupa szpinakowa

Smacznego.

Przepis z książki ” Na ostro” R. Lane, T. Morris

About the Author

Leave a Reply

*