Jako wielbiciele szpinaku nie mogliśmy nie ugotować takiego przysmaku jakim jest ostra zupa szpinakowa.
To zupa z serii nieładnie wygląda a smakuje obłędnie.
Polecam serdecznie.
Ostra zupa szpinakowa.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonych nasion kminu
- 50 g posiekanych liści zielonej pietruszki
- 50 g posiekanych liści świeżej mięty
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 500 g świeżego szpinaku
- skórka otarta z cytryny
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji
Przygotowanie zupy:
- Cebulę kroimy w plastry.
- Rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy na niej cebule do miękkości.
- Dodajemy do garnka posiekany czosnek, mieloną paprykę, posiekane papryczki chili – jak ktoś lubi bardzo ostro to z pestkami a jak łagodniej to pestki usuwamy.
- Dodajemy także po łyżce posiekaną miętę i natkę oraz mielone nasiona kminu.
- Podsmażamy do miękkości przez 6 – 8 minut.
- Wlewamy gorący bulion i podgrzewamy przez ok. 10 minut.
- Do garnka dodajemy szpinak, resztę pietruszki i mięty oraz skórkę z cytryny i sok z limonki.
- Podgrzewamy jeszcze do momentu aż szpinak zwiędnie i zdejmujemy zupę z ognia.
- Miksujemy zupę na papkę, pozostawiając część składników nie zmiksowanych dla dodania chrupiącej konsystencji.
- Podajemy porcję zupy na gorąco lub chłodno ze względu na ostrość z łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego.
Przepis z książki ” Na ostro” R. Lane, T. Morris