default-logo

Orientalna zupa z łososiem, brokułami i grillowanymi pieczarkami

Orientalna zupa z łososiem, brokułami i grillowanymi pieczarkami Pyszna, rozgrzewająca zupa o orientalnym smaku z dodatkiem grillowanych pieczarek, łososia i brokułów. Przyrządzenie takiej zupy jest bardzo proste, wystarczy do klasycznego bulionu czy rosołu dodać pokrojony imbir, chili i trochę sosu sojowego i chwilkę pogotować. Przyda się też odrobina oleju sezamowego i sok z limonki. W tak przygotowanym bulionie gotujemy brokuła, następnie dodajemy zgrillowane pieczarki, a na koniec samego łososia, którego mięso będzie delikatne i rozpływające się w ustach, jeśli poleży w gorącej (ale już nie gotującej się) zupie przez ok. 3 minuty. Jeszcze tylko szczypiorek i zupa gotowa! Możemy dodawać inne warzywa, makaron (najlepiej ryżowy), inne filety z ryby a nawet krewetki. Polecam 🙂 0

26 4.77

Orientalna zupa z łososiem, brokułami i grillowanymi pieczarkami

  • Szybki obiad
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Zupy rybne
  • Brokuły
  • Pieczarki
  • Łosoś
  • Przepisy fit
  • Paleo
dymka
imbir
olej sezamowy

Składniki

4 porcje
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 plasterki papryczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ok. 150 g pieczarek
  • 8-10 różyczek brokuła
  • 2 gałązki szczypiorku lub 2 dymki
Opcjonalne dodatki
  • trawa cytrynowa
  • świeża kolendra
  • sos rybny
  • makaron (np. ryżowy, gryczany)

Przygotowanie

  • Zagotować bulion lub rosół z dodatkiem obranego i pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz sosu sojowego (można też dodać łyżeczkę sosu rybnego i kawałek trawy cytrynowej). Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gotować przez ok. 3 minuty, następnie odstawić z ognia.
  • Odciąć skórę z łososia, opłukać, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do głębokiego talerza, skropić olejem sezamowym i sokiem z limonki, wymieszać, odłożyć do zamarynowania.
  • Pieczarki oczyścić gąbeczką, przekroić na połówki lub ćwiartki i grillować na większym ogniu na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony.
  • Bulion ponownie zagotować, wrzucić różyczki brokuła i gotować przez ok. 3 minuty, następnie dodać zgrillowane pieczarki i gotować pół minuty.
  • Zupę odstawić z ognia, włożyć do niej kawałki łososia i zostawić zupę pod przykryciem na ok. 3 minuty. Otworzyć, dodać posiekany szczypiorek i podawać. Można też dodać ugotowany makaron i posypać zupę kolendrą.
  • Zupa orientalna z łososiem
  • Zupa orientalna z łososiem
About the Author

Leave a Reply

*