default-logo

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą

poniedziałek, 10 września 2018

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą

Tak mnie naszło na tą grzybową, że nie mogłam się oprzeć i dlatego dzielę się przepisem na tę pyszną zupę.

Aromat lubczyku i suszonych grzybów leśnych, to kwintesencja smaku w tej zupie.

Polecam gorąco do ugotowania, będzie smakowała na pewno.

Grzybowa z lubczykiem i makaronem orkiszowym.

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą


Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą



Składniki:

  • ok. 100 g suszonych podgrzybków
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g bio makaronu razowego orkiszowego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • kawałek bulwy selera
  • 1 łodyga lubczyku wraz z listkami
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1500 ml wody
  • garść trybuli



Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby wieczorem dnia poprzedzającego gotowanie namoczyłam w 1500 ml zimnej wody.
  • Następnego dnia ugotowałam je w tej samej wodzie ok. 10 minut.
  • Obrałam warzywa i włożyłam do wywaru, dodałam sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, całą łodygę wraz z listkami lubczyku i gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Na koniec wyłowiłam z wywaru warzywa, marchew pokroiłam w plasterki a resztę warzyw użyłam do sałatki.
  • Grzyby pokroiłam w paseczki.
  • Do wywaru wlałam śmietankę i mleczko kokosowe i zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Podałam zupę z makaronem, marchewką, paskami grzybów, posypaną trybulą.

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą
Sarnów
About the Author

Leave a Reply

*