Jakiś czas temu zakupiłam książkę Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata” w której jest około 2,5 tysiąca najróżniejszych zup w tym dzisiejsza polewka.
Nie znam historii powstania tej zupy ale powiem jedno, jest pyszna.
Ugotowałam, zjedliśmy i ugotuje jeszcze nie raz, jest znakomita.
Może ona i nie ma ładnego koloru ale polewki tak mają, smak zatai niezbyt ciekawy kolor.
Polewka po łódzku.
Składniki:
- 1300 ml bulionu drobiowo – warzywnego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 1 mały por
- 200 g wątróbki drobiowej
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 – 3 kromki chleba razowego na zakwasie
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie polewki:
- Wątróbkę umyłam, oczyściłam z błonek, osuszyłam, pokroiłam w paski.
- Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam w paski.
- Wątróbkę i warzywa podsmażyłam na oleju w garnku, podlałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
- Następnie zmiksowałam polewkę na gładki mus.
- Posoliłam, oprószyłam pieprzem, gałką muszkatołową.
- Na łyżce oleju zasmażyłam mąkę i wlałam ją do zupy, gotowałam 5 minut.
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
- Podałam zupę posypaną natką pietruszki z grzankami.
Smacznego.
Przepis z książki „Zupy świata” D i H Dębscy
„Podróże małe i duże”
Szczygieł |