default-logo

Łódzka polewka

czwartek, 1 listopada 2018

Łódzka polewka

Jakiś czas temu zakupiłam książkę Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata” w której jest około 2,5 tysiąca najróżniejszych zup w tym dzisiejsza polewka.

Nie znam historii powstania tej zupy ale powiem jedno, jest pyszna.

Ugotowałam, zjedliśmy i ugotuje jeszcze nie raz, jest znakomita.

Może ona i nie ma ładnego koloru ale polewki tak mają, smak zatai niezbyt ciekawy kolor.

Polewka po łódzku.

Łódzka polewka


Łódzka polewka



Składniki:

  • 1300 ml bulionu drobiowo – warzywnego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 1 mały por
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 – 3 kromki chleba razowego na zakwasie
  • natka pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa


Łódzka polewka

Przygotowanie polewki:

  • Wątróbkę umyłam, oczyściłam z błonek, osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam w paski.
  • Wątróbkę i warzywa podsmażyłam na oleju w garnku, podlałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
  • Następnie zmiksowałam polewkę na gładki mus.
  • Posoliłam, oprószyłam pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Na łyżce oleju zasmażyłam mąkę i wlałam ją do zupy, gotowałam 5 minut.
  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
  • Podałam zupę posypaną natką pietruszki z grzankami.


Łódzka polewka

Smacznego.

Przepis z książki „Zupy świata” D i H Dębscy

„Podróże małe i duże”

Łódzka polewka
Szczygieł
About the Author

Leave a Reply

*