default-logo

Lane kluski na mleku

Pamiętacie to z dzieciństwa czy macie inne smaki?

Uwielbiałam lane kluski na mleku albo mannę z sokiem malinowym.

Te dwa dania mogłam jeść bez przerwy.

Potem gotowałam lane kluski moim małym córeczkom, potem większym a teraz to one będą gotować swoim dzieciaczkom – mam taką nadzieję.

Babcia wnukom też ugotuje, niech wiedzą co dobre.

Teraz ugotuje sobie raz na jakiś czas jak najdzie mnie ochota, polecam i Wam.

Znacie te smaki?

Lane kluski na mleku.

Lane kluski na mleku


Lane kluski na mleku

Składniki:

  • 1000 ml mleka
  • 4 jaja
  • 8 łyżek mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki miodu
  • rodzynki do posypania
  • żurawina do posypania

Lane kluski na mleku

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam mleko i podgrzałam je prawie do wrzenia.
  • Z jajek i mąki zrobiłam jednolite, lejące ciasto i wlewałam je przez widelec na mleko.
  • Można wlewać ciasto małym strumyczkiem.
  • Zagotowałam mleko ciągle mieszając.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam rodzynkami i żurawiną.

Lane kluski na mleku

Smacznego.

Przepis rodem z PRL-u

„Podróże małe i duże”

Lane kluski na mleku
Augustów
About the Author

Leave a Reply

*