default-logo

Kwaśnica

Kwaśnica Zima to czas wyjazdów w góry i okazja do zetknięcia się z tamtejszą kuchnią. Kwaśnica to jeden z regionalnych przysmaków, który stał się znany w całej Polsce. To taki góralski kapuśniak, bez warzyw (za wyjątkiem ziemniaków), za to z dodatkiem wędzonych żeberek. Polecam do wypróbowania w domu, koniecznie teraz – w okresie zimowym – kiedy smakuje najlpiej 🙂 0

39 4.74

Kwaśnica

Góralski kapuśniak na wędzonych żeberkach

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Wieprzowina
  • Kapusta
kiszona kapusta

Składniki

4 – 6 porcji
  • 2,25 litra wody
  • 700 g surowych żeberek
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kawałki suszonych borowików
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe

Przygotowanie

  • Surowe żeberka opłukać i pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać sól i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.
  • Wędzone żeberka podzielić na porcje z jednym lub dwoma żeberkami. Dodać do wywaru. Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprawić pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek i suszone borowiki. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Wsypać suszony majeranek, przykryć i gotować przez około 30 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.

Wskazówki

Pokrojony wędzony boczek można wcześniej podsmażyć na patelni aż trochę się wytopi, dodać do zupy zarówno mięso jak i wytopiony tłuszcz.

  • Kwaśnica Kwaśnica
About the Author

Leave a Reply

*