default-logo

Kulejba chrzanowa – wielkanocna zupa

Pośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa.

To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu.

Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie.

Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania.

Kulejba chrzanowa – wielkanocna zupa.

Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa


Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 średni por
  • 1 nieduża pietruszka – korzeń
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • majeranek – wedle uznania
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 100 ml różowego wina
  • 1500 ml wywaru z parzenia boczku
  • 500 g surowego boczku
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • ok. 10 łyżek startego świeżego chrzanu
  • jaja na twardo do podania
  • rzeżucha wedle uznania

Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa


Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę, pora w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam też przeciśnięty czosnek.
  • Jak warzywa już się podsmażyły przełożyłam je do garnka, zalałam winem, dodałam sól i pieprz, zagotowałam.
  • Boczek pokroiłam w plastry i parzyłam w oddzielnym garnku 10 minut, wyjęłam boczek aby przestygł.
  • Teraz wlałam do garnka wodę – miałam z parzenia boczku i białej kiełbasy – dodałam sól i pieprz, majeranek oraz starty chrzan i gotowałam przez 15 minut.
  • Zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Teraz dodałam do zupy śmietanę, zagotowałam.
  • Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam je na suchej patelni.
  • Podałam zupę z jajami na twardo, wysmażonymi paskami boczku i dużą ilością rzeżuchy.

Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa
Tulipany
About the Author

Leave a Reply

*