default-logo

Krupnik z piersią kurczaka

Krupnik z piersią kurczaka Dzisiejszy przepis przyda się na pewno mamom, które poszukują prostych inspiracji na domowy i w miarę mało skomplikowany obiad dla dzieci. Gdy nie macie pomysłu na obiad dla dziecka, zróbcie mu krupniczek, na pewno nie będzie grymasić! Dzisiejszy krupnik to zupa – lekarstwo 😉 Gorąca, rozgrzewająca i sycąca, ale jednocześnie mało kaloryczna i lekkostrawna. Idealna na zimowe, rodzinne obiady. Przygotowałam ją na piersi kurczaka i włoszczyźnie. Dodatek masła jest dość istatny, ale myślę, że oliwa też będzie ok. 0

38 4.37

Krupnik z piersią kurczaka

  • Filety drobiowe
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Kasza jęczmienna
  • Dla dzieci

Składniki

  • 2 litry zimnej wody
  • 300 g piersi kurczaka
  • włoszczyzna: gruby plaster cebuli, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek liścia kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)

Opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie

  • Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
  • Włożyć obrane i pokrojone na plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 – 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
  • Dodać masło, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 – 5 minuty), gotować zupę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 – 25 minut. Odstawić z ognia. Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.
  • Krupnik
About the Author

Leave a Reply

*