default-logo

Krupnik saski

poniedziałek, 3 grudnia 2018

Krupnik saski

Przepis pochodzi z książki z 1987 roku „Zupy świata” Danuty i Henryka Dębskich.

Nie pytajcie mnie dlaczego nazywa się saski bo nie wiem, nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji.

To niespotykane teraz, ale przepisy z tej książki nie są publikowane w necie, nie mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka.

Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna, zdrowa kasza jaglana nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Spróbujcie koniecznie.

Saski krupnik.

Krupnik saski


Krupnik saski



Składniki:

  • 1500 ml wywaru mięsnego – u mnie z wieprzowiny z kawałkami mięsa
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 – 4 średnie ziemniaki
  • 100 g chudej szynki
  • 2 żółtka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska do smaku


Krupnik saski

Przygotowanie zupy:

  • Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą, przepłukałam pod bieżącą.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Szynkę pokroiłam w paseczki.
  • Posiekałam natkę pietruszki i koperek.
  • Do garnka wlałam bulion z kawałkami mięsa, wsypałam kaszę i gotowałam 10 minut.
  • Dodałam teraz ziemniaki i szynkę i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Żółtka roztrzepałam.
  • Garnek zdjęłam z ognia, wlałam żółtka i wymieszałam, dodałam zioła, wymieszałam i podałam na ogrzanych talerzach.


Krupnik saski

Smacznego.

Przepis z książki „Zupy świata” Danuty i Henryka Dębskich.

„Podróże małe i duże”

Krupnik saski
Szczygieł
About the Author

Leave a Reply

*