default-logo

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

piątek, 20 października 2017

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami.

Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy.

Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach.

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami.

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 200 g gąsek zielonek
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 – 2 łyżki domowej jarzynki
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól morska
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami


Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i obrałam warzywa, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Gąski wyszorowałam z piasku i pokroiłam w paski.
  • Kaszę przepłukałam wrzącą wodą na sicie aby usunąć goryczkę.
  • W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
  • Potem wlałam bulion i wsypałam przepłukaną kaszę jaglaną, gotowałam 10 minut.
  • Dodałam gąski, sól, pieprz i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Zupa gotowa.

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami
Owocujący chrobotek

Spotkałam chrobotka podczas grzybobrania w połowie października.

About the Author

Leave a Reply

*