Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami.
Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy.
Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach.
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- kawałek pora
- 1 łyżka oleju
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 200 g gąsek zielonek
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 – 2 łyżki domowej jarzynki
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól morska
- 4 listki laurowe
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Umyłam i obrałam warzywa, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w plasterki.
- Gąski wyszorowałam z piasku i pokroiłam w paski.
- Kaszę przepłukałam wrzącą wodą na sicie aby usunąć goryczkę.
- W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
- Potem wlałam bulion i wsypałam przepłukaną kaszę jaglaną, gotowałam 10 minut.
- Dodałam gąski, sól, pieprz i gotowałam kolejne 10 minut.
- Zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Owocujący chrobotek |
Spotkałam chrobotka podczas grzybobrania w połowie października.