default-logo

Krupnik dyniowy

czwartek, 19 stycznia 2017

Krupnik dyniowy

Zupy to najlepszy posiłek aby rozgrzać żołądek ale też by zaspokoić głód, zależy tylko co włożymy do garnka.

Zupę znalazłam u Olgi Smile i zainspirowała mnie ona do zrobienia własnej wersji bo jak wiadomo dyni u mnie pod dostatkiem a krupnik uwielbiam więc do dzieła.

W marketach dynię można dostać więc zabieramy się do gotowania, nie pożałujecie, można użyć swojej ulubionej albo jaką uda się Wam zakupić.

Jakie zupy są Waszymi ulubionymi?

Krupnik dyniowy.

Krupnik dyniowy

Krupnik dyniowy

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 100 g dyni flat white
  • 400 g dyni piżmowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok. 20 cm pora
  • 3 cebule
  • 500 g ziemniaków – miałam red fantasy
  • 2 kapelusze suszone kani połamane na kawałki
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 5 łyżek oleju
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy gryczanej białej lub innej ulubionej
  • 100 ml śmietany 30 % creme fraiche
  • 1800 – 2000 ml wody

Krupnik dyniowy

Przygotowanie zupy:

  • Obrałam marchew, selera, dynię, cebulę i ziemniaki.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Na tarce jarzynowej starłam dynię, marchew, selera, pora drobno pokroiłam.

Krupnik dyniowy

  • W dużym garnku przesmażyłam na oleju cebulę i pora a potem dodałam starte warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę podsmażałam.
  • Teraz wlałam wodę, dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pokruszone kapelusze kani – mogą być inne grzyby albo wcale – i zagotowałam.
  • Po zagotowaniu do garnka wsypałam kaszę, dodałam sól i pieprz i gotowałam zupę przez około 40 minut tak aby kasza się rozkleiła a warzywa były miękkie.
  • Po tym czasie do zupy wlałam śmietanę, doprawiłam ponownie solą i pieprzem i wcisnęłam przez praskę czosnek, wymieszałam.
  • Zupa gotowa.

Krupnik dyniowy

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Krupnik dyniowy
Brama Napoleona – Ślesin
About the Author

Leave a Reply

*