default-logo

Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą

Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą Jeszcze jedna pyszna zupa z kukurydzy. Chyba nawet lepsza od ostatniej zupy krem z kukurydzy z cynamonem 🙂 Jeśli lubicie smak curry i zupy krem (np. z dyni) z mlekiem kokosowym, doprawione imbirem, to dzisiejsza również przypadnie Wam do gustu. Imbir zaostrza smak a kurkuma wspaniale podkreśla smak kukurydzy i jej kolor. Do zupy możemy podać salsę z grillowanej kukurydzy z dodatkiem tymianku i opcjonalnie – pokruszonego sera feta. Polecam! 0

40 4.78

Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą

  • Zupy krem
  • Kukurydza
  • Wegańskie
imbir
mleko kokosowe
kurkuma

Składniki

2 – 4 porcje
  • 2 duże kukurydze cukrowe (lub po sezonie 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki)
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) lub oliwy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku)
  • 500 ml wywaru z jarzyn (bulionu) ewentualnie wody
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Opcjonalnie
  • kawałek świeżej papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
Do podania, np:
  • salsa z grillowanej kukurydzy i tymianku, opcjonalnie z dodatkiem fety
  • papryka w proszku, ostra lub słodka

Przygotowanie

  • Kukurydzę obrać z liści, opłukać. Postawić na desce i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Jeśli będziemy robić salsę do dekoracji zupy, odkrajamy kawałek kolby kukurydzy i grillujemy ją aż ziarna ściemnieją.
  • W szerokim garnku z grubym dnem podgrzać masło lub oliwę, dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać bulion lub wodę i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka.
  • Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.
  • Zupę podgrzać przed podaniem, podawać np. z salsą z grillowanej kukurydzy i tymianku (wymieszać ziarna zgrillowanej kukurydzy z 1 łyżeczką oliwy, listkami tymianku, solą i pieprzem, opcjonalnie z dodatkiem pokruszonej fety). Posypać mieloną papryką.
  • Zupa krem z kukurydzy
About the Author

Leave a Reply

*