default-logo

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Inspiracje na ten krem znalazłam gdzie?…u Szpinakowej Wróżki….jakże by inaczej.

Krem jest przepyszny i dziękuje że mogłam go ugotować.

Przy okazji przetestowałam następną puszkę hiszpańskich oliwek, tym razem faszerowane anchois i muszę Wam się przyznać że nie lubiłam do tej pory nadziewanych oliwek a te smakowały mi wybornie i cudnie pasowały do kremu.

O oliwkach będzie osobny post…są przepyszne.

Krem ze szpinaku z oliwkami.

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Składniki:

  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 300 g szpinaku świeżego posiekanego
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki słupków migdałowych
  • puszka hiszpańskich oliwek z anchois
  • 2 – 3 łyżki słupków migdałowych do dekoracji

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie


Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Przygotowanie zupy:

  • Zagotować bulion i włożyć do niego posiekany szpinak i płatki owsiane.
  • Gotować na małym ogniu 8-10 minut.
  • Dodajemy przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, 2 łyżki słupków migdałowych wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie.
  • Zagotować i mikserem zmiksować na gładką masę.
  • Dodać sok z cytryny dla smaku oraz po to by szpinak był nadal zieloniutki.
  • Podawać z oliwkami i słupkami migdałów.

Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi oraz testowanie

Smacznego.

Przepis od Szpinakowej Wróżki.

About the Author

Leave a Reply

*