default-logo

Krem z selera z boczkiem i granatem

czwartek, 5 września 2019

Krem z selera z boczkiem i granatem

Krem z selera to zupa którą uwielbiam, często ją gotujemy.

Zawsze wydawało mi się że nie lubię selera ale w tej zupie to jest niemożliwe, seler jest najlepszy.

Do tego ma właściwości zdrowotne i wszystko to czego organizm potrzebuje.

Korzeniowa odmiana selera obfituje w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez.

Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy PP, C, A i E.

Ma więcej witaminy C niż cytryna więc warto go zajadać ze smakiem.

Zupa krem z selera.

Krem z selera z boczkiem i granatem


Krem z selera z boczkiem i granatem



Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • 2 bulwy selera ok. 800 g
  • 1 małe jabłko
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pestki z 1/2 granatu
  • 100 g wędzonego boczku 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania
  • ok. 1000 ml wody lub bulionu

Krem z selera z boczkiem i granatem


Krem z selera z boczkiem i granatem

Przygotowanie zupy:

  • Selera, ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Na oleju podsmażyłam warzywa, smażyłam 5 minut ciągle mieszając.
  • Teraz wlałam bulion i gotowałam około 10 minut aż warzywa zmiękły. 
  • Potem zdjęłam z ognia i zmiksowałam na gładki krem, jeśli jest za gęsty wystarczy dodać wody lub bulionu do ulubionej gęstości.
  • Dodałam śmietanę i wymieszałam.
  • Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Zupę przelałam do talerzy, posypałam boczkiem, pestkami granatu i natką pietruszki.

Krem z selera z boczkiem i granatem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Krem z selera z boczkiem i granatem
Stara Gorzelnia w Rytwianach woj. świętokrzyskie
About the Author

Leave a Reply

*