default-logo

Krem z sałaty i szpinaku

Jedna z moich ulubionych zup – kremów.

Gotuje się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika bo pyszna jest.

Połączenie szpinaku i gorgonzoli to wspaniały duet, popróbujcie.

Zupa krem z sałaty.

Krem z sałaty i szpinaku

Składniki:  2 porcje 

  • 2 średnie główki sałaty masłowej
  • 500 g szpinaku świeżego – może być baby
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietanki 36 %
  • 3 laseczki pieprzu długiego czarnego
  • kilka gałązek bazylii cytrynowej
  • 180 g gorgonzoli
  • sól morska
  • opcjonalnie groszek ptysiowy

Krem z sałaty i szpinaku

Przygotowanie zupy:

  • Sałatę i szpinak umyłam i osuszyłam a potem pokroiłam na paski.
  • Liście umieściłam w garnku, razem z listkami bazylii cytrynowej, zalałam bulionem i gotowałam jakieś 5 minut.
  • Potem wszystko zmiksowałam na krem, dodałam śmietankę, zagotowałam i dodałam zmiażdżony pieprz oraz sól do smaku.
  • Zupę przelałam do talerzy i pokruszyłam do niej grorgonzolę.
  • Dla chętnych był również groszek ptysiowy.

Krem z sałaty i szpinaku

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Krem z sałaty i szpinaku
Żwirownia w Krzemieniewie
About the Author

Leave a Reply

*