Po raz kolejny zostałam obdarowana dużą ilością sałaty masłowej, kruchej, pysznej ale dwie osoby nie są w stanie zjeść tyle na raz.
Sałata jest tak nietrwałym warzywem że przechowywanie dużej ilości kończy się wywaleniem do kosza a na to pozwolić nie mogłam.
Moja zupa to potrzeba chwili, jest pyszna, zdrowa i pożywna, polecam nie tylko jak będziecie mieli za dużo sałaty ale na co dzień bo jest tego warta.
Zupa krem z sałaty masłowej.
Składniki:
- 1 bardzo duża główka sałaty masłowej
- 1 duża szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g mozzarelli – 1 kulka
- sól morska
- pieprz biały
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Umyłam dokładnie sałatę i osuszyłam, ja mam suszarkę do sałaty więc nie było trudno, jeśli takowej nie posiadacie wystarczy liście ułożyć na ręczniku papierowym i lekko ją docisnąć drugim ręcznikiem.
- Szalotkę obrałam i posiekałam, tak samo jak i czosnek, podsmażyłam na maśle w garnku.
- Wlałam do garnka bulion i dodałam porwana sałatę, gotowałam 5 minut.
- Zmiksowałam zupę na krem, postawiłam ponownie na ogniu, dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotowałam aż się rozpuściła.
- Doprawiłam zupę solą i białym pieprzem a także octem jabłkowym.
- Obrałam ze skórki awokado, pogniotłam je widelcem i włożyłam do zupy, już nie gotowałam.
- Nalałam na talerze i podałam z placuszkami z ziemniaków i pieczarek.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
„Podróże małe i duże”
Akwedukt – Arkadia – Park Romantyczno – Sentymentalny |