default-logo

Krem z sałaty i awokado

Po raz kolejny zostałam obdarowana dużą ilością sałaty masłowej, kruchej, pysznej ale dwie osoby nie są w stanie zjeść tyle na raz.

Sałata jest tak nietrwałym warzywem że przechowywanie dużej ilości kończy się wywaleniem do kosza a na to pozwolić nie mogłam.

Moja zupa to potrzeba chwili, jest pyszna, zdrowa i pożywna, polecam nie tylko jak będziecie mieli za dużo sałaty ale na co dzień bo jest tego warta.

Zupa krem z sałaty masłowej.

Krem z sałaty i awokado


Krem z sałaty i awokado



Składniki:

  • 1 bardzo duża główka sałaty masłowej
  • 1 duża szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g mozzarelli – 1 kulka
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego


Krem z sałaty i awokado

Przygotowanie:

  • Umyłam dokładnie sałatę i osuszyłam, ja mam suszarkę do sałaty więc nie było trudno, jeśli takowej nie posiadacie wystarczy liście ułożyć na ręczniku papierowym i lekko ją docisnąć drugim ręcznikiem.
  • Szalotkę obrałam i posiekałam, tak samo jak i czosnek, podsmażyłam na maśle w garnku.
  • Wlałam do garnka bulion i dodałam porwana sałatę, gotowałam 5 minut.
  • Zmiksowałam zupę na krem, postawiłam ponownie na ogniu, dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotowałam aż się rozpuściła.
  • Doprawiłam zupę solą i białym pieprzem a także octem jabłkowym.
  • Obrałam ze skórki awokado, pogniotłam je widelcem i włożyłam do zupy, już nie gotowałam.
  • Nalałam na talerze i podałam z placuszkami z ziemniaków i pieczarek.


Krem z sałaty i awokado

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Krem z sałaty i awokado
Akwedukt – Arkadia – Park Romantyczno – Sentymentalny
About the Author

Leave a Reply

*