default-logo

Krem z podgrzybków z pęczakiem

czwartek, 27 listopada 2014

Krem z podgrzybków z pęczakiem

Jakoś w tym roku sezon grzybowy szybko mi minął i nie nacieszyłam się grzybami świeżymi, dobrze że zapas suszonych mam.

Właśnie dziś z grzybów suszonych proponuję Wam krem grzybowy, pyszny, aromatyczny pachnący lasem.

Zapraszam gorąco.

Krem grzybowy z pęczakiem.

Krem z podgrzybków z pęczakiem

Krem z podgrzybków z pęczakiem

Składniki:  4 porcje 

  • 2 garście suszonych podgrzybków
  • 1000 ml wody
  • 2 marchewki
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Krem z podgrzybków z pęczakiem

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
  • Potem odlałam wodę, zalałam nową, dodałam rozmaryn i obraną marchewkę i gotowałam grzyby do miękkości jakieś 20 minut.

Krem z podgrzybków z pęczakiem

  • Potem zmiksowałam wszystko na gładką masę.
  • Zaprawiłam zupę krem kwaśną śmietaną i wszystko wymieszałam, podgrzewając tak aby śmietana się nie zważyła.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Kaszę przepłukałam na sicie i zalałam wodą, posoliłam, gotowałam do miękkości jakieś 15 minut.
  • Podałam zupę z kaszą i marchewką.

Krem z podgrzybków z pęczakiem

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*