Jakoś w tym roku sezon grzybowy szybko mi minął i nie nacieszyłam się grzybami świeżymi, dobrze że zapas suszonych mam.
Właśnie dziś z grzybów suszonych proponuję Wam krem grzybowy, pyszny, aromatyczny pachnący lasem.
Zapraszam gorąco.
Krem grzybowy z pęczakiem.
Składniki: 4 porcje
- 2 garście suszonych podgrzybków
- 1000 ml wody
- 2 marchewki
- gałązka rozmarynu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 1 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie zupy:
- Grzyby namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
- Potem odlałam wodę, zalałam nową, dodałam rozmaryn i obraną marchewkę i gotowałam grzyby do miękkości jakieś 20 minut.
- Potem zmiksowałam wszystko na gładką masę.
- Zaprawiłam zupę krem kwaśną śmietaną i wszystko wymieszałam, podgrzewając tak aby śmietana się nie zważyła.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Kaszę przepłukałam na sicie i zalałam wodą, posoliłam, gotowałam do miękkości jakieś 15 minut.
- Podałam zupę z kaszą i marchewką.
Smacznego.
Przepis własny.