Krem z pieczarek i grzybów leśnych


Zupa krem z pieczarek i grzybów leśnych to smaczny posiłek, szczególnie na chłodniejsze dni. W sezonie jesienno-zimowych chętnie sięgamy po zupy, również w wersji kremu. Gównie ze względu na to, że są rozgrzewające, a kiedy wrócimy zmarznięci z pracy, czy zakupów, taka zupa to wybawienie.

Krem z pieczarek i grzybów leśnych podbiła moje serce, a także bardzo posmakowała mojej rodzinie. Szybko się ją przygotowuje, co jest jej ogromną zaletą. Tak przygotowaną zupkę można zabrać w kubku termicznym nawet do pracy.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zupę krem z pieczarek i grzybów leśnych. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, a także rozgrzeje Was w chłodne dni.

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PIECZAREK I GRZYBÓW LEŚNYCH




Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 500 ml bulionu
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • W bulionie gotujemy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  • Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki oraz rozmaryn. Smażymy do momentu, aż zbrązowieją.
  • Zawartość patelni przekładamy do bulionu, następnie dajemy grzyby leśne. Całość gotujemy przez 10 minut.
  • Gotową zupę blendujemy na krem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować świeżą pietruszką.




Zupa krem z pieczarek i grzybów leśnych
przepis na krem z pieczarek i grzybów leśnych