default-logo

Krem z marchwi i dyni

poniedziałek, 14 października 2013

Krem z marchwi i dyni

Nadszedł czas na dyniowe przysmaki.

Czy Wy ją jadacie i czy lubicie to piękne warzywo w kolorze jesieni?

My dynię kochamy i wszystkie dania z nią stworzone to poezja smaku.

A tych co dynię pieką w piekarniku zapytam czy u Was tak jak u mnie pachnie w domu podczas pieczenia dyni smażonym kurczakiem?

Zadziwia mnie ten zapach, cudownie.

Zapraszam na pyszny krem dyniowo – marchwiowy, bogactwo witamin.

Krem z marchwi i dyni.

Krem z marchwi i dyni

Krem z marchwi i dyni

Składniki:

  • 1/2 dyni Muscat – 600 g czystego miąższu
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek 

Dodatkowo:

  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu
  • sól morska
  • 700 ml bulionu
  • plasterki chorizo

Krem z marchwi i dyni

Przygotowanie zupy:

  • Dynię pokroiłam na kawałki wraz ze skórką i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
  • Marchewkę i ziemniaki po obraniu pokroiłam na kawałki i również włożyłam do naczynia.
  • Cebulę przekroiłam na połowę a czosnki wraz ze skórką włożyłam do naczynia z warzywami.
  • Wszystkie warzywa skropiłam oliwą z oliwek i piekłam w 180 C do miękkości.
  • Wtedy dynię zeskrobałam ze skórki, czosnek wycisnęłam ze skórki a marchewkę, ziemniaki i cebulę rozgniotłam widelcem.
  • Miałam papkę warzywną, jeśli jednak jest za mało kremowa można ją zmiksować na jednolitą masę.
  • Zmiksowane warzywa zalałam bulionem drobiowym, wymieszałam dodałam przyprawy i zagotowałam.
  • Plasterki kiełbasy chorizo wysuszyłam na suchej patelni na czipsy i podałam do zupy.
  • Smak niebiański, polecam.

Krem z marchwi i dyni

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*