default-logo

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

niedziela, 28 sierpnia 2016

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Kolejna pyszna zupa wylądowała na naszym stole.

Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY.

Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej.

Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda.

Polecam gorąco, popróbujcie.

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym.

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy lub warzywnego
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Przygotowanie zupy:

  • Soczewicę wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem, pozostawiłam na 5 minut i odcedziłam na sicie.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim drobno pokrojoną cebulę, dodałam przyprawy.
  • Smażyłam 3 – 4 minuty.
  • Papryki pokroiłam w cząstki i dodałam do garnka, dodałam także osączoną soczewicę.
  • Smażyłam ciągle mieszając jeszcze 5 minut, po czym wlałam do garnka wywar z ośmiornicy i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
  • Dodałam teraz mleko kokosowe i gotowałam pod przykryciem 35 – 40 minut.
  • Zestawiłam garnek z ognia i zmiksowałam jego zawartość ale nie do całkowitego zmiksowania ale tak by zostały kawałki takie na ząb.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Smacznego.

Przepisz archiwum.

„Podróże małe i duże”

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Pijalnia Wód Zdrojowych „Krystynka” w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*